Duitse rel over glyfosaat-steun landbouwminister

In Duitsland is een politieke rel uitgebroken over de glyfosaat-stem die landbouwminister Christian Schmidt maandag in Brussel uitbracht. Hij steunde de verlenging met vijf jaar, terwijl hij zich eigenlijk van stemming had moeten onthouden.

Duitse+rel+over+glyfosaat%2Dsteun+landbouwminister
© CSU

In het demissionaire kabinet van CDU/CSU en SPD zijn de meningen over glyfosaat verdeeld. De SPD wil het zo snel mogelijk verbieden, CDU en CSU vinden dat de toelating verlengd kan worden.

Bij zo'n meningsverschil in een demissionair kabinet hoort de betreffende minister zich in Brussel van stemming te onthouden. Schmidt, lid van de CSU, stemde echter voor en daarmee haalde de glyfosaatverlenging op het nippertje de benodigde steun van landen die tenminste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

SPD is boos

Bij coalitiepartner SPD is dat helemaal verkeerd gevallen. Milieuminister Barbara Hendricks zegt dat ze Schmidt kort voor de stemming nog heeft laten weten dat ze pertinent tegen verlenging is en dat de Landbouwminister zich daarom zou moeten onthouden.

De SPD spreekt van een 'ernstige vertrouwensbreuk' en beschuldigt bondskanselier Angela Merkel er van dat ze haar eigen mensen niet meer onder controle heeft. Ook de Groenen zijn boos op Schmidt. Renate Künast, die zelf van 2001 tot 2005 Landbouwminister was in een kabinet van SPD en Groenen, spreekt van een 'onfatsoenlijke gang van zaken'.

Voldoende redenen

Schmidt zelf reageert dat hij vanuit zijn verantwoordelijkheid als Landbouwminister heeft gehandeld. Volgens hem zijn er meer dan voldoende redenen om het gebruik van glyfosaat in land- en tuinbouw ook de komende jaren toe te staan.

Merkel heeft inmiddels erkend dat haar Landbouwminister zijn boekje te buiten is gegaan. 'Dit was niet volgens de afspraken die binnen de regering zijn gemaakt', zei ze dinsdag in Berlijn. Ze voegde er aan toe dat zoiets nooit meer mag gebeuren, maar ze ging niet in op de roep om ontslag van Schmidt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer