Calon wil frauderende boeren royeren

Veehouders die het I&R-systeem na afkalven misbruiken, worden als het aan LTO Nederland-voorzitter Marc Calon ligt geroyeerd. 'Deze boeren zouden wat mij betreft geen lid kunnen blijven van LTO.'

Dat meldde Calon dinsdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. 'Het is onverantwoord, asociaal en dom.' Door fraude in het I&R-systeem lijkt het aantal koeien op een bedrijf kleiner dan feitelijk het geval is.

Volgens de LTO-voorman kan dat erg gevaarlijk uitpakken. 'We hebben dat registratiesysteem ook om te voorkomen dat de insleep van dierziektes als BSE niet meer zijn te traceren en zich snel kunnen verspreiden. Op de I&R-gegevens moeten we kunnen vertrouwen. Als je een kalf bij een andere moeder onderbrengt, kunnen we niet meer van dat systeem op aan.'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwam de fraude op het spoor, omdat er opvallend veel twee- en meerlingen werden geregistreerd. Normaal is dat 3 tot 5 procent, maar bij sommige melkveehouders lag het aantal meerlingen boven de 10 procent. Het vermoeden is nu dat er bij 7700 rundveehouders wat aan de hand is. Uit een steekproef bij 93 van die bedrijven is bij bijna de helft fraude geconstateerd.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
Meer weer