'Op slot zetten fraudeurs noodzakelijk'

Landbouwminister Carola Schouten acht het noodzakelijk om frauderende melkveehouderijen op slot te zetten. Volgens haar moet het I&R-systeem zo snel mogelijk weer kloppend worden gemaakt.

%27Op+slot+zetten+fraudeurs+noodzakelijk%27
© Dirk Hol

Dat zei de minister dinsdagavond tijdens een debat met de Tweede Kamer over het zesde actieprogramma nitraatrichtlijn. Dit overleg werd overschaduwd door de I&R-fraude die dinsdagmorgen aan het licht kwam.

De NVWA deed maandag een steekproef bij 93 bedrijven waarbij onevenredigheden in de I&R-registratie waren aangetroffen. Bij 45 daarvan bleek bij deze inspecties dat de feitelijke situatie in de stal afwijkt van de registratie in het I&R. Door het vermoeden van fraude zijn deze bedrijven per direct geblokkeerd.

De komende tijd zijn inspecteurs druk met het controleren en eventueel sanctioneren van andere bedrijven die verdacht worden van fraude, gaf de minister aan. Zij wil het I&R-systeem zo snel mogelijk weer kloppend hebben, maar daarvoor zijn wel 'flinke stappen' nodig, zoals dna-onderzoek bij veestapels. Volgens de minister komt de I&R-fraude evenredig over het hele land voor.

Dure fout

Schouten is verontwaardigd over de fraude. 'Dit heeft een omvang waarbij heel veel op het spel staat. Een fraude die een betrekkelijk klein voordeel geeft, heeft mogelijk enorme gevolgen voor de hele sector. Bedrijven hebben hele dure fouten gemaakt, niet voor henzelf maar ook voor collega's.'

De minister noemt het 'wrang' dat de sector in 2017 alle zeilen heeft bijgezet om de derogatie te verlengen. 'Dit is volstrekt onacceptabel. Ik zie ook dat er bedrijven zijn die het wel goed doen en die zoveel hebben gedaan in een moeilijk jaar om zover te komen. Ik kan dus niet anders dan hard optreden tegen bedrijven die frauderen.'

Derogatie

Tijdens het debat hield Schouten vast aan haar besluit om de pilot met de kringloopwijzer af te blazen. Zij ziet nog te veel haken en ogen aan een systeem waarbij boeren zelf gegevens moeten invullen. Voor haar is het belangrijkste dat Brussel Nederland een nieuwe derogatie verleent.

'Voor een pilot is een goede borging nodig. We hebben nog geen compleet beeld van wie er allemaal fraudeert. Het is daarom niet verantwoord om nu een pilot te starten. U moet niet onderschatten wat hier is gebeurd. Wij moeten weer naar Brussel om dit uit te leggen.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer