Meulenbroeks 'verbijsterd' over kalverfraude

'Verbijsterend', noemt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij de fraude met I&R-registratie in de melkveehouderij. Hij steunt de harde aanpak die LNV-minister Carola Schouten aankondigde.

Meulenbroeks geeft aan dat hij geen idee had van deze fraude. 'Je verwacht zoiets niet, maar kennelijk gebeurt het wel.' Hij voelt zich 'lamgeslagen' door de mededelingen van het ministerie van LNV, aldus de LTO-bestuurder.

In een overleg op het ministerie gaf Schouten aan dat de fraudeurs keihard aangepakt gaan worden. 'Daar ben ik het mee eens', zegt Meulenbroeks. 'De schade die dit de sector aanbrengt, is enorm. Hier moeten we vanaf.'

Tussen de oren

Voor LTO is nu de taak weggelegd om te zorgen voor een betere bewustwording bij de melkveehouders. 'Mensen denken te kunnen frauderen met het I&R-systeem. Maar het is zo verschrikkelijk belangrijk, niet alleen voor de mestboekhouding maar zeker ook voor de dier- en volksgezondheid, dat het systeem ordentelijk wordt ingevuld. Dat moet nog beter tussen de oren komen.'

Meulenbroeks erkent dat het zo niet makkelijker wordt om in Brussel een nieuwe derogatie te krijgen. 'We zijn vorig jaar netjes onder het fosfaatplafond gebleven. Maar twee maanden geleden de mestfraude en nu dit. Daar scoor je geen punten mee in Europa.'

Pilot afgeblazen

Hij 'baalt ontzettend' van het onwrikbare besluit van minister Schouten om de pilot met de kringloopwijzer af te blazen. 'We hebben er keihard aan gewerkt om de kringloopwijzer geborgd te krijgen en op die manier in te zetten op een kanteling van generieke naar specifieke maatregelen. Nu zou er een pilot worden uitgezet op de hele diversiteit van bedrijven.'

Met het intrekken van de pilot verdwijnt de gewenste kanteling weer uit zicht, stelt Meulenbroeks vast. 'En dat is wat we nu juist niet willen.' Het brengt hem tot de oproep aan alle veehouders om zich aan de regels te houden. 'Alleen dan zijn er slagen te maken waardoor je als ondernemer in je kracht wordt gezet.'

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer