Boze Schouten vertrouwt melkveehouder niet meer

Minister Carola Schouten (LNV) geeft voorlopig geen ruimte voor een pilot met de kringloopwijzer. Ze heeft als gevolg van de 'kalverfraude' niet meer genoeg vertrouwen in de melkveehouderij.

Boze+Schouten+vertrouwt+melkveehouder+niet+meer
© Dirk Hol

Schouten meldde de Kamer dinsdagmorgen dat er geen pilot start voor het invoeren van bedrijfsspecifieke verantwoording en toepassing van de kringloopwijzer als verantwoordingsinstrument voor de fosfaatrechten. In een motie van CDA en CU had de Kamer daar om gevraagd.

'De sector kan de eigen verantwoordelijkheid die nodig is voor het verantwoord toepassen van zo'n instrument niet waarmaken', stelt de minister vast. 'Daarom acht ik een pilot met de kringloopwijzer nu niet verantwoord.'

Hele grote gevolgen

Tijdens een persconferentie gaf ze aan dat frauderende melkveehouders grote schade berokkenen aan hun goedwillende collega's. 'De goeden lijden onder de kwaden. Dit heeft mogelijk hele grote gevolgen voor hen die het wel netjes doen. En dat maakt het ook zo kwalijk. Ze verpesten het voor hun eigen broeders en zusters.'

Schouten maakte duidelijk dat ze de fraudeurs heel hard gaat aanpakken. Ze wil uitbetaalde EU-subsidies terugvorderen en naheffingen opleggen over het afgelopen jaar. Ook overlegt ze met justitie over strafrechtelijke vervolging.

Overleg met LTO en NZO

'Deze handelwijze is volstrekt onacceptabel. We nemen onze verantwoordelijkheid om dit aan te pakken', verzekert een strijdvaardige Schouten. In de loop van dinsdagmorgen ging ze in overleg met vertegenwoordigers van LTO en NZO. De minister kreeg steun van voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij. Hij noemde de fraude 'verbijsterend'.

Desgevraagd verklaarde Schouten dat Nederland onder het fosfaatplafond voor 2017 blijft, ook als rekening wordt gehouden met deze fraude. 'Maar dit leidt wel tot een andere gesprekstoon in Brussel', stelt ze vast.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer