Fraude bij fosfaatrechten

Bij 45 melkveehouderijen is door de NVWA fraude bij fosfaatrechten geconstateerd. Bij deze bedrijven klopt de registratie in het I&R-systeem niet met de feitelijke situatie in de stal. Bij circa 7.700 bedrijven zijn onregelmatigheden geconstateerd.

Fraude+bij+fosfaatrechten
© pixabay

Bij de circa 7.700 bedrijven is een opvallend hoog percentage meerlingen geconstateerd, geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan. In een normaal jaar ligt het aantal meerlingen bij koeien op 3 tot 5 procent.

Uit het identificatie en registratie (I&R) systeem blijkt dat bij ongeveer tweeduizend bedrijven het percentage meerlingen in 2017 hoger was dan 10 procent. Bij nog eens zo'n 5.700 melk- en rundveebedrijven lag dat percentage tussen de 5 en 10 procent.

Inspecties

De NVWA verrichtte maandag bij in totaal 93 van de verdachte bedrijven uit beide groepen een steekproef . Bij 45 daarvan bleek bij deze inspecties dat de feitelijke situatie in de stal afwijkt van de registratie in het I&R. Het vermoeden van fraude is in die gevallen dus bevestigd, geeft de autoriteit aan.

Alle bedrijven waar is vastgesteld dat de registratie in het I&R niet overeenkomt met de werkelijke situatie, zijn per direct geblokkeerd. Dieren mogen niet worden aan- en afgevoerd.

Harde sancties

Minister Carola Schouten (LNV) geeft aan hard hiertegen op te treden. 'Het I&R is van cruciaal belang. Als dit niet op orde is, dan is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid. Hier is sprake van strafbare feiten en er zullen dus ook sancties volgen.'

Bedrijven die frauderen kunnen volgens haar rekenen op naheffingen, kortingen op Europese Unie-subsidies en mogelijk strafrechtelijke vervolging: 'Ik ben al met het Openbaar Ministerie in overleg over de meest effectieve aanpak.'

Overleg

De minister overlegt vandaag met vertegenwoordigers van de sector. In dat gesprek zal wijzen op hun verantwoordelijkheid en hen informeren over de aanpak en sancties. Eén daarvan is dat ze voorlopig geen ruimte geeft voor een pilot met de kringloopwijzer. Ze heeft als gevolg van de 'kalverfraude' niet meer genoeg vertrouwen in de melkveehouderij.

Ondanks de ernst van de situatie blijft de totale fosfaatproductie in Nederland ook na hercalculatie onder het Europese maximum. Afhankelijk van het verdere verloop van het onderzoek kan de omvang van de fraude oplopen tot enkele honderdduizenden kilo fosfaat.

Fosfaatplafond

De ruimte onder het fosfaatplafond is over heel 2017 ongeveer 5 miljoen kilo fosfaat, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op basis van de huidige informatie zorgt de nu bekende fraude er niet voor dat het fosfaatplafond alsnog wordt overschreden.

• Klik hier voor dossier I&R-fraude Melkvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer