Utrechtse fruitteelt tekent voor schoon werken

De Utrechtse fruitteeltsector blijft zich inspannen voor een schone werkwijze ten goede van de waterkwaliteit. Woensdagmiddag 17 januari werd daartoe convenant 'Schoon water Utrechtse fruitteelt 2.0' ondertekend.

Utrechtse+fruitteelt+tekent+voor+schoon+werken
© Koen van Wijk

De afspraken werden ondertekend door NFO, LTO Noord, provincie Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), tijdens de fruitteeltbeurs in Houten. Het convenant is een vervolg van de overeenkomst die sinds 2012 is vastgelegd.

'De samenwerking tussen de fruitteeltsector en het waterschap is mede door het convenant tegenwoordig zo goed, die situatie willen we graag bestendigen', aldus adviseur Waterkwaliteit Niels Lenting van HDSR.

Erfemissie

Er staan een aantal aanpassingen in het nieuwe convenant. Zo is er extra aandacht voor het beperken van erfemissies door fruittelers. Driftreducerende maatregelen worden niet meer apart genoemd omdat die wettelijk zijn vastgelegd.

De samenwerking tussen fruitteelt en waterschap is heel goed

Verder is een project 'Bezem door de middelenkast' gepland voor later dit jaar. Het convenant geldt voor de jaren 2017-2020.

Normoverschrijdingen

De doelstellingen voor de waterkwaliteit zijn anders geformuleerd. In plaats van een procentuele reductie van het aantal normoverschrijdingen ten opzichte van het referentiejaar, kijkt het waterschap voortaan naar het aantal metingen waar nog gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater gevonden worden. Dat aantal moet omlaag.

Reden voor die aanpassing is dat het aantal normoverschrijdingen al heel laag is zodat rekenen met percentages weinig zinvol is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer