Onderzoek naar vervuiling water

Wetterskip Fryslân en Stichting Mesdag-Zuivelfonds gaan onderzoek doen naar de oorzaken van het gebrek aan vooruitgang in de waterkwaliteit in het landelijk gebied. Onderzoekinstituut NMI gaan de bronnen van vervuiling beter in beeld brengen. Dat zijn beide partijen overeengekomen.

Onderzoek+naar+vervuiling+water
© Eigen Foto

De hoeveelheid stikstof en fosfaat in het oppervlaktewater is de afgelopen tien jaar nog maar nauwelijks afgenomen, constateren ze. Dit ondanks alle maatregelen die zijn ingevoerd. Zo zijn de bemestingsnormen aangescherpt en is de rioolwaterzuivering sterk verbeterd.

Het NMI gaat uit van waterkwaliteitsmetingen, bodembemonsteringen, metingen van effluenten van zuiveringsinstallaties en tellingen van watervogels.

Maatregelen

Naar verwachting zullen de eerste uitkomsten in het voorjaar van 2018 bekend worden. Op basis van de uitkomsten wordt bepaald waar vervolgonderzoek nodig is en wat de meest effectieve maatregelen zijn om de waterkwaliteit te verbeteren.

Stichting Mesdag Zuivelfonds zette vorig jaar de waterkwaliteit op de agenda van de Tweede Kamer met de aanbieding van een petitie en het rapport 'Waterkwaliteit en veehouderij. Huidige knelpunten vragen om andere oplossingen.' Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers stelde dit rapport samen in opdracht van Stichting Mesdag.

Te veel landbouw

Waar aanvankelijk Wetterskip Fryslân en Mesdag enigszins tegenover elkaar stonden in hun opvattingen, leven er nu vooral dezelfde vragen, stelt Lubbert van Dellen van Stichting Mesdag Zuivelfonds. 'Het Mesdagfonds constateerde dat de discussies over waterkwaliteit te veel waren ingezoomd op de landbouw, waardoor andere bronnen buiten beeld vielen. Door het delen van de wederzijdse inzichten, kwamen we er echter al snel tot de conclusie dat we dezelfde vragen hebben.'

Marian Jager, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân: 'We hebben allemaal belang bij een goede waterkwaliteit en bij een goed beeld van de oorzaken. Nu gaan wij samen vanuit de volle breedte kijken naar het watervraagstuk. Zo hopen we duidelijk te krijgen welke rol de landbouw speelt in de waterkwaliteit en wat van de landbouw verwacht kan en mag worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer