Bollentelers+verbeteren+waterkwaliteit+met+ijzerzand
Nieuws
© VidiPhoto

Bollentelers verbeteren waterkwaliteit met ijzerzand

Vijf bollentelers in Rijnland krijgen subsidie om ijzerzand toe te passen voor de waterkwaliteitverbetering. De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) ontving daarvoor een POP-3 subsidie.


De subsidie geldt voor bloembollenbedrijven in het beheergebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De subsidie vergoedt zowel installatie van voorzieningen als bijbehorend advies.

Vijf bedrijven kunnen daarmee investeren in één van de vijf onderzochte ijzerzandtechnieken, waarmee fosfaat uit het oppervlaktewater verwijderd wordt. Met deze innovatie kunnen telers bijdragen aan het behoud van bemestingsruimte en aan gezonde sloten. De toepassingen vragen investeringen van duizend tot drieduizend euro per hectare.

Noord-Holland

Ook in Noord-Holland gaat in de loop van 2018 een subsidieregeling open voor verbetering van de waterkwaliteit. De KAVB verwacht daarmee ook Noord-Hollandse bollentelers met ijzerzand aan de slag kunnen.

KAVB doet met de waterschappen Rijnland en Hollands Noorderkwartier en kennisinstellingen al jaren onderzoek naar de toepassing van ijzerzand in de bollenteelt op (duin-)zandgrond.

Fosfaat

IJzerzand is een restproduct uit de waterwinning dat bestaat uit een laagje ijzeroxidatie, dat fosfaat kan binden. Eind 2017 bracht de KAVB een brochure uit over de vijf onderzochte technieken.

Dit zijn Omhulde drains, Zuivering in de sloot, Zuivering in de oever, Zuivering op het veld en Zuivering onder verharding. Uit een studie bij Voorhout is gebleken dat 90 procent van de fosfaat uit het water verwijderd kon worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  50 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  60 %
Meer weer