Waterkwaliteit in Utrecht verbetert

Het gaat steeds beter met de kwaliteit van het oppervlaktewater in Utrecht. Dat concludeert provincie Utrecht op basis van een telling van dier- en plantensoorten in het Kromme Rijngebied en Nederrijn, de polders rond Schalkwijk en de uiterwaarden van de Lek.

Waterkwaliteit+in+Utrecht+verbetert
© provincie Utrecht

Vooral de uitbreiding van libellen als de breedscheenjuffer en de weidebeekjuffer, is spectaculair ten opzichte van het onderzoek tien jaar geleden. Dat blijkt uit het Provinciaal Ecologisch onderzoek 2016 dat net is uitgekomen.

In het onderzoeksgebied zijn vorig jaar 349 dier- of plantensoorten gevonden die zeldzaam, bedreigd of karakteristiek zijn: 257 plantensoorten en 92 diersoorten. Hiervan zijn er elf beschermd onder de nieuwe Wet Natuurbescherming (alleen diersoorten) en staan er 32 soorten vermeld op de Rode Lijst.

Van de vier onderzochte gebieden hadden de polders rond Schalkwijk de hoogste biodiversiteit aan waterplanten en planten van oevers en moerassen. Dit komt omdat er in dit gebied relatief meer open water aanwezig is. Heel soortenrijke oevers of wateren ontbreken echter.

Natuurwaarden

Daar staat tegenover dat de natuurwaarden het hoogst zijn in de uiterwaarden van de Lek en op de Lekdijk. Ook de grasstroken langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de berm van de N229 hebben voor plantensoorten een relatief hoge biodiversiteit.

De meest waargenomen beschermde soort is de heikikker, gevolgd door de rivierrombout (een libel), de poelkikker en de ringslang.

Exoten

In de inventarisatie zijn ook zogenoemde invasieve exoten meegenomen. De exoot reuzenberenklauw komt op veel locaties in het onderzoeksgebied voor. Voor fauna kennen Amerikaanse rivierkreeften en oorspronkelijk uitheemse vissoort grondel een grote verspreiding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer