Btw-aangifte geldt voortaan voor alle boeren

De btw-landbouwregeling is sinds 1 januari definitief verleden tijd. Alle boeren en tuinders moeten een btw-aangifte indienen bij de Belastingdienst. Dat leidt tot nogal wat vragen. 'We proberen tot zo praktisch mogelijke afspraken met de Belastingdienst te komen', zegt fiscaal deskundige Bert van den Kerkhof.

Btw%2Daangifte+geldt+voortaan+voor+alle+boeren
© Twan Wiermans

De Belastingdienst stuurde de afgelopen weken alle boeren en tuinders die tot 1 januari gebruikmaakten van de landbouwregeling, een brief. Daarin worden de ondernemers gewezen op hun plichten als het bijhouden van een btw-administratie en het doen van btw-aangifte. Die aangifte moeten ondernemers in principe per kwartaal indienen. In de brief wijst de Belastingdienst echter op de mogelijkheid om te opteren voor een jaaraangifte.

Van den Kerkhof, hoofd vaktechniek belastingadvies bij ABAB, voorzitter vaksectie Recht van de Vereniging van accountants- en belastingadviesbureaus VLB en adviseur van LTO, raadt ondernemers aan er gebruik van te maken. 'Dan kan de administratie wat eenvoudiger lopen. Men heeft nog heel 2018 om de btw-aangifte voor te bereiden en waar nu nog onvoldoende duidelijkheid is, zal daar in de loop van het jaar verbetering in komen', verwacht hij.

21 procent

Het btw-tarief van veel diensten waar boeren en tuinders mee te maken hebben, bedraagt sinds 1 januari 21 procent in plaats van 6 procent. Voor diensten uit het afgelopen jaar die nu nog moeten in rekening gebracht moeten worden, geldt wel nog de 6 procent.

Waar nu nog onvoldoende duidelijkheid is, zal daar in de loop van het jaar verbetering in komen

Bert van den Kerkhof, fiscaal deskundige

'De loonwerker die in januari 2018 werkzaamheden over december factureert, moet daarvoor nog 6 procent hanteren. Betreft het werkzaamheden die in 2018 zijn uitgevoerd dan geldt het tarief van 21 procent. Deze 21 procent kan de ondernemer onder de btw-regeling terugvragen', geeft Van den Kerkhof als voorbeeld.

Voorraden

Voor voorraden die op 1 januari aanwezig zijn op het bedrijf, bijvoorbeeld gewassen die nog niet zijn verkocht, maar ook voor verbruiksvee geldt dat de btw er 'uitgehaald' mag worden. 'We zijn in overleg met de Belastingdienst. Volgens ons moet daar praktisch mee worden omgegaan', vindt de adviseur.

Rond de btw voor gebruiksvee loopt een zaak bij de Hoge Raad. Het gerechtshof stelde eerder de Belastingdienst in het gelijk, wat ertoe zou leiden dat de btw niet terugkomt bij de veehouder. 'Een foute uitspraak', oordeelt Van den Kerkhof. 'Wij vinden het onaanvaardbaar dat in de aanfok van productievee btw blijft zitten. En zodra de productie start, moet alles met btw worden geleverd.'

Kleine ondernemers

Kleine ondernemers kunnen een verzoek indienen om vrijgesteld te worden van de administratieve verplichtingen. Van den Kerkhof adviseert om daar niet te snel gebruik van te maken. 'Voor iemand met twee of drie stuks vee kan het. Dat is ook geen ondernemer. Maar als je iets meer dieren hebt, laat je hoogstwaarschijnlijk btw liggen. Het lijkt mij verstandiger om dan een verzoek te doen voor jaaraangifte. Dan kun je mooi de btw uit het gebruiksvee terugvragen. Ook bij een klein aantal dieren is dat toch al gauw een paar honderd euro.

'Zou je per saldo toch btw moeten afdragen, dan kun je nog altijd de Kleine ondernemersregeling toepassen. Kijk tegen het eind van het jaar wat het per saldo oplevert. Vind je dat niet de moeite waard, dan kun je voor 2019 altijd nog vrijstelling aanvragen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer