'Geen assurantiebelasting voor brede weersverzekering'

Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) pleit dinsdag in dit debat over het Belastingplan 2018 voor vrijstelling van de assurantiebelasting voor brede weersverzekeringen en voor behoud van de btw-landbouwregeling.

%27Geen+assurantiebelasting+voor+brede+weersverzekering%27
© Dirk Hol

'Ik kan het niet volgen. Uit een evaluatie zou blijken dat de regeling onvoldoende bijdraagt aan de begrotingsdoelen, een concurrerende en duurzame agroketen. Maar, waarom gebruikt de regering de opbrengst van de afschaffing dan om gaten op de EZ-begroting te lappen?', aldus Dijkgraaf.

' Ik constateer dat de afschaffing van de landbouwregeling een regelrechte lastenverzwaring voor duizenden kleine bedrijven in de landbouw is, vaak de meer extensieve en grondgebonden bedrijven. Dat helpt in ieder geval niet om de landbouw te verduurzamen en te versterken.'

Extreem weer

Brede weersverzekeringen zijn bedoeld om te voorkomen dat agrarische bedrijven in grote problemen komen door extreme weersomstandigheden waardoor oogsten mislukken en de omzet keldert. Ondanks subsidiering maken nog relatief weinig boeren hier gebruik van.

'Het is tijd om onze boeren niet op achterstand te laten staan en ook hier een vrijstelling in te voeren.'

Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid voor de SGP

Dit tegen de achtergrond van dalende Europese inkomenssteun, stelt de SGP'er. Hij wijst op een evaluatierapport waarin wordt gesteld dat premie en eigen risico te hoog zijn en de dekking beperkt. Dit rapport hint op verlaging van de assurantiebelasting.

Onverzekerbaar

Dijkgraaf: 'In de zomer van 2016 werden verschillende boeren en tuinders in Brabant en Limburg getroffen door grote schade als gevolg van hagel en hevige regenval. Veel schade was onverzekerbaar. Het bracht bedrijven in grote problemen. Deelname aan een brede weersverzekering werd door adviseurs vaak afgeraden.'

'Zo werkt het niet', vervolgt het Tweede Kamerlid. 'Ik constateer dat in bijvoorbeeld Frankrijk naast hoge subsidies de brede weersverzekeringen ook vrijgesteld zijn van de assurantiebelasting. Het is tijd om onze boeren niet op achterstand te laten staan en ook hier een vrijstelling in te voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer