Vijf vragen over de btw-boekhouding

Voor boeren en tuinders die altijd gebruik hebben gemaakt van de btw-landbouwregeling, is het dit jaar even wennen. Ze staan voor uitdagingen rond administratie, facturen en het doen van aangifte. Hier antwoorden op enkele veelvoorkomende vragen.

Vijf+vragen+over+de+btw%2Dboekhouding
© Twan Wiermans

Wat houdt de btw-boekhouding in?

Alle ondernemers, behalve zij die een ontheffing hebben gekregen, zijn verplicht een administratie bij te houden en te bewaren in een voor de Belastingdienst controleerbare boekhouding. Die administratie bevat alle uitgaande en betaalde facturen, ontvangsten en uitgaven en het privégebruik van goederen en diensten. De gegevens, digitaal of op papier, moeten zeven jaar worden bewaard.

Waar moeten ondernemers in de praktijk rekening mee houden?

Een praktisch gevolg van de btw-regeling is dat alle facturen aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Dat geldt voor de verkoopfacturen maar ook voor de inkoopfacturen. Het gaat onder meer over vermelding van de juridische naam van de onderneming, van het btw-nummer en van het Kamer van Koophandel-nummer. Op de factuur moet het bedrag exclusief btw staan en het berekende btw-bedrag.

Als een inkoopfactuur niet aan de factuurvereisten voldoet, kan de Belastingdienst het recht op aftrek van btw weigeren.

Kunnen ondernemers btw die in eerdere jaren is betaald, terugvragen?

Boeren en tuinders kunnen de btw op investeringen die zij voor 1 januari 2018 hebben gedaan en die ze onder de btw-landbouwregeling niet terug konden vragen, nu alsnog terugvragen. Dat betreft in de praktijk met name investeringen in roerende zaken vanaf 2014.

Bij belangrijke investeringen in onroerende zaken is vaak al geopteerd voor btw-heffing.
Voor ieder nog openstaand jaar van de herzieningstermijn kunnen boeren en tuinders een vijfde van de btw op roerende zaken terugvragen.

Hoe komen nieuwe ondernemers aan een btw-nummer?

Dat moeten ze aanvragen bij de Belastingdienst. Normaal duurt het maximaal vijf werkdagen, voordat nieuwe ondernemers het btw-nummer per brief ontvangen.

De komende weken kan dat uitlopen tot vijftien werkdagen. De Belastingdienst heeft onverwacht veel werk door een ruimere mogelijkheid om btw op zonnepanelen terug te vragen. Dit als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad in december.

Hoe krijgen ondernemers meer informatie over de btw-regeling?

Op site van de belastingdienst staat heel wat informatie. Agrarische boekhouders en accountants hebben zich voorbereid op het vervallen van de landbouwregeling en kunnen heel goed adviseren over een praktische aanpak en helpen bij onduidelijkheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer