BTW-landbouwregeling over zes weken van de baan

De btw-landbouwregeling vervalt per 1 januari 2018. De Tweede Kamer heeft dat donderdag met een ruime meerderheid besloten.

BTW%2Dlandbouwregeling+over+zes+weken+van+de+baan
© Pixabay

De coalitiepartijen toonden zich in het afsluitende debat over het Belastingplan tevreden met de toezeggingen van staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Die meldde onder meer dat er een coulancetermijn van zeven dagen komt voor agrariërs die hun eerste btw-aangifte niet op tijd klaar hebben.

Meer soepelheid wilde hij niet toezeggen. Uitzonderingen voor boeren en tuinders zouden de procedures van de Belastingdienst in het honderd laten lopen. Die stelt bijvoorbeeld automatisch vast of de aangifte op tijd is ingediend.

Corrigeren mogelijk

Toezeggingen voor extra coulance zijn in zo'n systeem 'gewoon lastig', aldus de staatssecretaris. Hij benadrukte dat ondernemers na het indienen van het eerste kwartaal nog alle kwartalen daarna kunnen corrigeren door middel van een zogenoemde suppletieaangifte.

Vanuit de coalitiepartijen klonken bedenkingen. Zo zei Eppo Bruins (CU) dat zijn fractie is 'niet gelukkig' is met het schrappen van de landbouwregeling. 'Een deugdelijke motivatie ontbreekt.'

Hij kwam samen met CDA en SGP met een motie om als overgangsmaatregel voor 2018 een eenmalige btw aangifte mogelijk te maken. Daar wilde Snel niet aan, de motie werd vervolgens niet in stemming gebracht.

LTO teleurgesteld

Bij de stemming over het schrappen van de btw landbouwregeling per 1 januari 2018 verklaarden alleen SGP en PVV zich tegen. LTO Nederland, dat zich de afgelopen tijd sterk heeft gemaakt voor uitstel van de ingangsdatum en voor compensatie van ondernemers, reageert teleurgesteld. Nut, noodzaak en urgentie van deze maatregel ontbreken, aldus een woordvoerder.

De afschaffing zorgt voor fors hogere kosten voor ruim 20.000 ondernemers die nu nog gebruik maken van de landbouwregeling. LTO vindt het een gemiste kans dat de vrijkomende middelen niet worden geïnvesteerd in innovatie en verduurzaming in de sector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer