Boer+krijgt+meer+tijd+voor+boekhouding
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Boer krijgt meer tijd voor boekhouding

Boeren krijgen waarschijnlijk meer tijd om hun btw-boekhouding op orde te maken. Daarnaast wordt onderzocht hoe de kleineondernemersregeling (KOR) aantrekkelijk kan worden gemaakt voor agrarische ondernemers.

Deze week overlegde de Tweede Kamer met staatssecretaris Menno Snel van Financiën over het Pakket Belastingplan 2018 en het wetsvoorstel Wet afschaffing van de btw-landbouwregeling, waarmee de btw-vrijstelling voor agrariërs komt te vervallen.

Op aandringen van de Tweede Kamer is de staatssecretaris van zins de verrekening van in het verleden betaalde btw te versoepelen. Boeren krijgen dan nog heel 2018 de tijd om deze btw op te voeren.

Hans Koehorst, specialist Fiscaliteiten bij LTO Nederland, noemt de versoepeling 'een kleine aanpassing'. 'Het feit blijft dat boeren maar weinig tijd hebben om een btw-boekhouding op te tuigen als deze wetswijziging op 1 januari 2018 ingaat.'

21.000 boeren

De wijziging zal de circa 21.000 boeren treffen die nu nog gebruikmaken van de vrijstelling binnen de landbouwregeling. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt schetste een probleem waar velen van hen tegenaan kunnen lopen. 'Wat als je vijf jaar geleden een schuur hebt gebouwd, maar de bonnetjes niet meer hebt? Hoe kunnen boeren de gemaakte kosten nog aannemelijk maken om ze af te trekken?'

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins diende na het overleg een motie in met het verzoek de KOR aantrekkelijker te maken voor agrariërs. Deze regeling, die binnenkort ook wordt herzien, stelt ondernemers die jaarlijks minder dan 1.346 euro btw afdragen hiervan vrij.

Onderzoek

Staatssecretaris Snel zegde Bruins een onderzoek toe naar de behoefte in de sector naar de KOR-regeling. Binnenkort volgt nog een Kamerdebat over het Pakket Belastingplan 2018. 'Het zou veel wenselijker zijn dat er in de wet wordt opgenomen dat agrariërs voor de btw een jaaropgave mogen doen in plaats van per kwartaal', zegt Koehorst.

Met het verdwijnen van de landbouwregeling bespaart het ministerie van Financiën 22 miljoen euro. Voor tienduizenden boeren betekent het echter een aanzienlijke lastenverhoging, stekt Koehorst.

Compenseren

'De kosten voor een btw-boekhouding liggen voor een boer op zo'n 750 euro per jaar. Dat betekent een totale rekening van 16 miljoen euro. Dat is geld dat uit de sector verdwijnt. LTO Nederland vindt dat het kabinet deze lastenverzwaring moet compenseren', aldus Koehorst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer