Ruim+honderd+boeren+melden+schade+aardbevingen
Nieuws
© Eigen Foto

Ruim honderd boeren melden schade aardbevingen

De aardbeving deze week bij het Noord-Groningse Zeerijp heeft tot dusver voor 150 schademeldingen van boeren uit heel de provincie gezorgd.

Dat meldt casemanager agro Folkert Alkema van Centrum Veilig Wonen (CVW), de organisatie die de schade opneemt en registreert. Het gaat veelal om scheuren rond kozijnen, onder stalramen en in betonvloeren. In totaal ontving het CVW tot donderdagmiddag ruim 2.000 schademeldingen.

Nieuwbouw

Alkema verwacht dat de animo voor nieuwbouw van schuren en stallen hiermee aanzienlijk toeneemt. Binnenkort begint een pilot van het project Nije Heerd (nieuwe boerderij), ontwikkeld door onder andere LTO Noord.

Het project is tot stand gekomen nadat een eerder nieuwbouwinitiatief in het aardbevingsgebied niet van de grond kwam. 'Boeren moesten iedere keer weer terug naar de tekentafel nadat zij bij verschillende partijen geweest waren. Dat mondde uit in veel frustratie. Nu zitten alle direct betrokken partijen in een voorstadium samen aan de keukentafel.'

De NAM betaalt een deel van de kosten.

Gasproductie verlagen

De NAM heeft na de beving voor de eerste keer de toezichthouder geadviseerd de gasproductie te verlagen. De kraan meer dichtdraaien is ook de wens van minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Hij zei woensdag in Zeerijp dat hij snel een goed schadeprotocol wil.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer