LTO+Noord+vraagt+Deltaplan+aardbevingen
Nieuws
© Geert Job Sevink

LTO Noord vraagt Deltaplan aardbevingen

Er moet een Nationaal Deltaplan voor aardbevingen komen. Dat vindt LTO Noord regio Noord-bestuurder Alma den Hertog. 'De realiteitszin moet terug.'


Den Hertog reageert hiermee op de laatste aardbeving, maandagmiddag bij Zeerijp. Met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter was het de hevigste in vijf jaar. De PvdA-Statenfractie in Groningen kwam in december met het idee voor een Deltaplan voor aardbevingen. Een idee waar Den Hertog achter staat.
Volgens de LTO Noord-portefeuillehouder mijnbouw is er nu te veel opgetuigd. 'We moeten terug naar het nuchtere boerenverstand. Zorg voor een systeem met een strak schadeprotocol. Stop allerlei processen en procedures, maar ga uit van vertrouwen, van eenvoud. Dat hebben de Groningers nodig.'

Tienpuntenplan

De bestuurder geeft als voorbeeld de vertraging bij het uitvoeren van het tienpuntenplan van LTO Noord om de schade bij boeren aan te pakken. 'We zijn daarmee heel goed op weg gegaan om oplossinggericht te werken aan de hand van strakke regelingen. LTO is er klaar voor om verder te gaan. Maar die aanpak vertraagt door stroperige processen van derden, als overheid en Centrum Veilig Wonen.'

Eenzelfde geluid komt van akkerbouwer Hijlko Feitsma uit Zeerijp, hij is sinds 1998 al in overleg met de NAM over schadeafhandeling. 'Iedereen doet maar wat.'

Fonds

Feitsma pleit voor een fonds waaruit binnen een jaar na een beving alle schade wordt uitgekeerd. 'Die miljarden kuub gas zijn we nodig. Als de overheid dat gas wil, moet ze daar ook wat voor over hebben en zorgen dat de schade volledig wordt vergoed. Nu bagatelliseert ze continu, terwijl bedrijven als de NAM grote winst maken.'

Volgens Den Hertog geeft de laatste aardbeving de urgentie aan dat er echt wat moet gebeuren. 'Dat als er minder naar gas gewonnen wordt de bevingen minder hevig zijn, blijkt niet waar te zijn. Het wordt niet rustiger. De natuur is weerbarstiger dan men denkt.'

Wiebes

LTO Noord beraadt zich op een gesprek met nationaal coördinator Groningen Hans Alders. 'En als we kunnen praten met minister Wiebes, zullen we dat ook doen. We moeten nadenken over de toekomst van Groningen. Daarbij moeten we de economische poot niet vergeten.'

Minster Wiebes heeft woensdag overleg met leden van het Gasberaad, waarin ook LTO Noord is vertegenwoordigd. Hij gaf gisteren aan dat hij zich in gaat zetten om de gaskraan in Groningen wat verder dicht te draaien.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 15°
  70 %
 • Maandag
  21° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  30 %
Meer weer