Toezichthouder wil flinke vermindering gasproductie

Uit oogpunt van veiligheid is naar verwachting een flinke vermindering van de gasproductie in Groningen noodzakelijk. Dat stelt toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Toezichthouder+wil+flinke+vermindering+gasproductie
© Geert Job Sevink

De maatregelen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de gasproductie te verminderen, zijn niet concreet genoeg, geeft de toezichthouder aan. Groningen bevindt zich in de hoogste alarmeringsniveau (code rood), geeft SodM aan.

SodM gaat de komende twee weken bepalen met hoeveel, waar en hoe de gasproductie moet worden verminderd. En zal hierover een advies uitbrengen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat. Minister Eric Wiebes beslist uiteindelijk wat er met de gasproductie moet gebeuren.

Veiligheidsbeleving

De NAM wekt de indruk in haar analyse dat de maatregelen enkel nodig zijn voor de veiligheidsbeleving van de inwoners van Groningen. Volgens SodM kun je niet stellen dat er verder geen concrete veiligheidsrisico's zijn. In haar maatregelen stelt de NAM voor een aantal clusters in te sluiten. SodM gaat kijken of dit voldoende en de juiste clusters zijn om de seismische risico's in het Loppersum-veld te verminderen.

De NAM stelt ook voor de jaarlijkse productie van het Groningenveld te verlagen, maar geeft hierbij niet concreet aan met hoeveel. SodM gaat onderzoeken hoe hoog deze vermindering concreet moet zijn en of er specifieke clusters zijn waar de productievermindering het meeste effect heeft. Daarnaast onderzoekt SodM in welke mate vlakke productie noodzakelijk is - zowel per cluster als regionaal, vanuit het perspectief van de veiligheid.

Terugdraaien

SodM gaat binnen twee weken een advies uitbrengen aan de minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat met het oog op de veiligheid van de inwoners van Groningen. Het terugdraaien van de gaswinning heeft eventueel gevolgen voor de levering van gas naar bedrijven en huishoudens. Het advies van SodM zal daar geen rekening mee houden maar alleen gebaseerd zijn op veiligheidsoverwegingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer