Aardbeving+zorgt+voor+boerenschade
Nieuws
© Eigen Foto

Aardbeving zorgt voor boerenschade

De aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter maandagmiddag bij Zeerijp zorgde voor schade aan boerderijen. Zelfs een boer in Den Andel, ruim 20 kilometer westelijker, meldde schade.

De aardbeving veroorzaakt door gaswinning is de hevigste in de afgelopen vijf jaar. Akkerbouwer Hijlko Feitsma uit Zeerijp constateerde maandag dat enkele scheuren groter zijn geworden. 'De komende weken wordt de schade pas echt goed zichtbaar. Het heeft even tijd nodig dat de spanning zich opbouwt en ontlaadt.'

Feitsma is al jaren in onderhandeling over de schade met de NAM. Dat leidt na de laatste aardbeving weer tot boosheid. 'Ik ben een van de eersten die schade heeft gemeld. Dat was rond 1998. Toen lachten ze je uit. Ik kon 500 gulden krijgen en dan moest ik nu niet meer zeuren.' Zo'n twintig jaar na dato krijgt hij van experts te horen dat hij zijn opslagloods beter plat kan gooien omdat er zoveel schade is.

Versterking

Volgens Feitsma heeft dat verschil van inzicht er mee te maken dat overheden te weinig van de bevingsproblematiek afweten. 'Iedereen doet maar wat. Niemand weet welke kant het op gaat. Nu zijn ze bezig met een versterkingsoperatie van woningen. Maar dat kost meer dan de huizen waard zijn.'

LTO Noord-voorzitter van Fivelingo Pieter Huizinga hoopt dat door deze aardbeving de schadeafhandeling sneller gaat. Hij verwacht door de zwaarte van de aardbevingen schademeldingen vanuit de agrarische sector. 'Kleine aardbevingen zijn we wel gewend. Maar dit was een vreselijke knal.'

Extra vergadering

Het Gasberaad heeft woensdag een extra vergadering om te bespreken welke stappen het gaat ondernemen na de laatste aardbeving, laat melkveehouder Nely Schutte uit Zeerijp weten die namens LTO Noord in het Gasberaad zit.

'Er is nog steeds geen nieuw schadeprotocol. Ook met het versterken wordt gespeeld met bewoners. Er zijn zoveel mensen mee bezig, maar de coördinatie ontbreekt. Het is iedere keer weer een gevecht. We zijn nu de keuken aan het strippen, de muur moet er uit. Als we dezelfde kleur gebruiken is er niets aan de hand; maar nu we een andere kleur willen moeten we bijbetalen. Het zou de overheid sieren als ze daar ruimhartiger in zou zijn.'

Bij het Centrum Veilig Wonen zijn meer dan 300 meldingen binnengekomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  90 %
 • Dinsdag
  5° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  6° / 3°
  50 %
Meer weer