Groningse+Staten+manen+minister+Wiebes+tot+actie
Nieuws
© Geert Job Sevink

Groningse Staten manen minister Wiebes tot actie

Provinciale Staten Groningen roepen minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om gehoor te geven aan een eerlijke en snelle afhandeling van aardbevingsschade. 'Het is vijf over twaalf. Er is nu actie van de minister nodig.'

Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de minister na de aardbeving maandagmiddag bij Zeerijp. Ze boden deze vlak voor aanvang van de commissievergadering aan.

'Het is schrijnend dat alle Groningers die opnieuw beschadigingen aan hun huizen tegenkomen weer in hetzelfde slopende proces terecht komen van schadeafhandeling en de daarmee gepaard gaande frustraties. Regels om te zorgen dat de schadeafhandeling eenvoudig en goed verloopt zijn nog niet door u vastgesteld.'

'Gemeenten, de Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad en de provincie Groningen hebben een redelijk voorstel gedaan voor een nieuw schadeprotocol. Wij wachten nog op antwoord', laten de Staten weten.

Verantwoordelijkheid

Volgens Provinciale Staten moet de overheid haar verantwoordelijkheden ten volle nemen. 'Een overheid die zorgt voor rechtvaardig herstel en een overheid die niet langer risico's op de koop toe neemt, maar veiligheid garandeert.'

Want stellen de Staten 'de stille, maar soms ook openlijk uitgesproken hoop dat verplaatsing van de gaswinning naar een ander deel van het Groningenveld, het veld tot rust zou brengen, is onterecht gebleken. De gevaren die na de beving bij Huizinge werden geconstateerd, zijn nog altijd actueel'.

Wiebes sprak woensdag met inwoners van Zeerijp en had overleg met het Groninger Gasberaad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer