Varkensstaartprojecten wachten op financiering

Wanneer de financiering rond is, starten onder leiding van de POV begin 2018 drie nieuwe netwerken in het kader van project 'Varkens met een intacte staart'. Dat startte in 2013, maar lag in 2017 door het ontbreken van gelden nagenoeg stil.

Varkensstaartprojecten+wachten+op+financiering
© Twan Wiermans

De voortgangsrapportage 'Varkens met een intacte staart' meldt dat in 2018 drie nieuwe netwerken zullen starten. Een netwerk van drie tot vijf fokbedrijven richt zich op het fokken van opfokzeugen met lange staarten. In een tweede netwerk gaan zes tot tien vermeerderings- en vleesvarkenbedrijven aan de slag met het reduceren van bijtgedrag bij zowel gecoupeerde als ongecoupeerde staarten.

Het derde netwerk bestaat uit experts van verschillende disciplines (voeding, welzijn, huisvesting, klimaat en gedrag). Deze groep geeft op ad-hocbasis ondersteuning aan individuele bedrijven of aan een groep varkenshouders, bijvoorbeeld een groep die produceert voor een marktconcept.

Naast Wageningen University & Research, waaronder VIC Sterksel valt, hebben de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Topigs Norsvin en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) hun medewerking toegezegd.

On farm risicobeoordeling

De nieuwe netwerken, waarin de eigen dierenarts en andere adviseurs een belangrijke rol hebben, gaan ook aan de slag met een on farm risicobeoordeling. De risicobeoordeling geeft de ondernemer inzicht in de risico's op staartbijten op het bedrijf.

Op basis daarvan kan een plan van aanpak worden gemaakt, dat in de loop van de tijd voortdurend kan worden geactualiseerd. In de netwerken wordt deze beoordeling verder verbeterd waarna deze eind 2018 in de praktijk wordt ingezet.

Verklaring van Dalfsen

Het project 'Varkens met een intacte staart' vloeit voort uit de Verklaring van Dalfsen uit 2013. Die verklaring is een routeplan van LTO, NVV, Dierenbescherming en diverse ketenpartijen naar stapsgewijs minder kort couperen van de biggenstaart in bestaande stallen.

Het streven is op de lange termijn geheel te stoppen met couperen. In Europa lopen Nederland, Duitsland en Denemarken voorop in de zoektocht naar het houden van varkens met intacte staarten.

Officieel verboden

Staarten couperen is sinds 1991 officieel verboden in de EU. Op dit moment worden in 26 van de 28 EU-lidstaten nog staarten gecoupeerd. De maatschappelijke weerstand daartegen neemt toe. Zoals in België waar Animal Rights de Zedelgemse varkenshouder en woordvoerder van het Algemeen Boerensyndicaat Bart Vergote gaat aanklagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer