SP maakt weer werk van uitbannen staartcouperen

De SP in de Tweede Kamer doet een nieuwe poging om het couperen van varkensstaarten snel uit te bannen. Henk van Gerven heeft daarvoor een motie ingediend.

SP+maakt+weer+werk+van+uitbannen+staartcouperen
© Twan Wiermans

Het zit Van Gerven dwars dat de Nederlandse varkenshouderij amper iets doet met de Europese richtlijn van kracht die het routinematig couperen van varkensstaarten verbiedt. Volgens het Kamerlid wordt het overgrote deel van de biggen nog steeds routinematig gecoupeerd.

Hij wijst erop dat veehouders in Zweden, Finland, Litouwen, Slowakije, Noorwegen en Zwitserland zich wel aan het coupeerverbod houden. 'En ook een aantal Nederlandse varkenshouders toont dat het mogelijk is', aldus Van Gerven.

Plan van aanpak

De SP diende donderdag een motie in die het kabinet vraagt snel verandering te brengen in de situatie. Van Gerven wil dat er voor de zomer van 2017 een plan van aanpak bij de Kamer ligt.

Staatssecretaris Martijn van Dam stelt dat hij zich daar al voor inzet. 'En ook de varkenshouderij wil dat zelf. Alleen, dat vraagt de nodige aanpassingen aan het huidige houderijsysteem', reageerde hij op de motie.

Geen belofte

De SP kreeg dan ook niet de belofte dat voor de komende zomer helder is wanneer het couperen van varkensstaarten in Nederland wordt beëindigd. Van Dam zegde wel toe dat hij de Kamer voor de komende zomer zal informeren over de stand van zaken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer