Varkens in Nood richt vizier op staartcouperen

Varkens in Nood start morgen een campagne tegen het couperen van staarten bij biggen. Dinsdagavond keilt RTL Nieuws om 19.30 uur het item aan. LTO Varkenshoudeij en NVV verwerpen de actie.

Varkens+in+Nood+richt+vizier+op+staartcouperen
© Twan Wiermans

De varkenshouderij heeft, zoals Varkens in Nood weet, al eigen verantwoordelijkheid genomen om staartcouperen uit te faseren, schrijven LTO Varkenshouderij en NVV in een verklaring. Staartbijten is een internationaal thema. Staartbijten is bovendien een issue in alle type houderijen en komt zowel voor bij de reguliere als biologische varkenshouderij.

De reguliere en biologische varkenshouderij werken dan ook samen aan onderzoek naar de oorzaken en naar de maatregelen die genomen kunnen worden, zodat het couperen van staarten uiteindelijk niet meer nodig is.

Verklaring van Dalfsen

In 2013 heeft de Nederlandse varkenshouderij zich verbonden aan de Verklaring van Dalfsen. Deze verklaring beschrijft het routeplan naar minder kort couperen van de biggenstaart om uiteindelijk geheel te stoppen met couperen, mits dat verantwoord mogelijk is.

Dit is een intensief en omvangrijk traject. NVV en LTO Varkenshouderij werken hierin al langer samen met de Dierenbescherming, de overheid (ministerie van Economische Zaken), de wetenschap (Wageningen Universiteit), dierenartsen (KNMvD), de veevoersector (Coppens Diervoeding), fokkerij (Topigs Norsvin) en de vleesverwerkende industrie (Vion Food Group).

Dieren zijn gebaat bij een zorgvuldige aanpak, zeggen LTO Varkenshouderij en NVV. De aanpak zoals verwoord in de Verklaring van Dalfsen wordt sectorbreed gesteund en onderschreven. Ook door de staatssecretarissen tot nu toe op het departement Economische Zaken.

Zo min mogelijk ingrepen

Het staat buiten kijf, zeggen de belangenbehartigers in de varkenshouderij, dat de sector zelf ook zo min mogelijk ingrepen wil bij dieren. Echter, zorgvuldigheid moet boven snelheid gaan, juist om het dierwelzijn te kunnen waarborgen.

De kritiek van LTO Varkenshouderij en NVV is dat Varkens in Nood snelheid boven zorgvuldigheid zet. 'Wij vinden het onverantwoord dat Varkens in Nood met dit soort campagnes, het welzijn van de dieren in gevaar brengt en zijn verantwoordelijkheid hierin niet neemt', stellen voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij en NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer