Staartbijten ook in Duitsland probleem

Het Duitse Bauernverband en de regering in de deelstaat Noordrijn-Westfalen willen volgend jaar stoppen met couperen. De eerste resultaten van het krulstaartenproject in Noordrijn-Westfalen bieden echter weinig hoop.

Staartbijten+ook+in+Duitsland+probleem
© Twan Wiermans

Bij ruim een kwart van de biggen op de proefbedrijven blijkem staarten te zijn aangevreten rond het einde van de opfokperiode. Op sommige bedrijven was zelfs de helft van de staarten aangevreten.

Op slechts twee van de vijftien pilotbedrijven bleven alle biggenstaarten intact tot aan het eind van de biggenopfok.

Spenen

Het staartbijten doet zich het meest voor in de periode van week 2 tot week 4 na spenen. In het Ringelschwanz-project experimenteren vijjftien proefbedrijven met lange staarten.

De gevolgen van de blijvende bijterij zijn aanzienlijk. Uit het Duitse onderzoek blijkt ook dat stoppen met couperen een complex probleem is. Ingewijden verwachten dat het coupeerverbod in Duitsland dan ook wordt uitgesteld.

Stap voor stap

De Nederlandse varkenssector heeft 2,5 jaar na het tekenen van de Verklaring van Dalfsen de eerste stappen gezet om staarten van varkens langzaam maar zeker minder kort en, mits verantwoord, mogelijk helemaal niet te couperen.

Uit een demonstratieproject, uitgevoerd door Wageningen Universiteit op VIC Sterksel, blijkt dat er nog geen kant-en-klare oplossingen zijn. Het demonstratieproject dat twee jaar duurde, leverde volgens onderzoekster Marion Kluivers wel veel inzicht op.

Welzijn niet geborgd

'Maar we zijn er nog niet', stelt Kluivers. 'Tot in de laatste ronde zagen we problemen met bijterij met als gevolg dat het dierenwelzijn niet kan worden gewaarborgd.' Ook bij biologisch gehouden varkens is staartbijten aan de orde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer