Deens+sterrenvlees+met+krul+in+varkensstaart
Nieuws
© Twan Wiermans

Deens sterrenvlees met krul in varkensstaart

Deens varkensvlees met een ster komt van ongecoupeerde biggen met een intacte staart. Zomer 2017 moet het eerste sterrenvlees in de Deense supermarkt liggen.

'Niet couperen en intacte staarten zijn belangrijke indicatoren voor dierenwelzijn. Op bedrijven waar dit slaagt, wordt ook voldaan aan andere welzijnsindicatoren', zegt Poul Ottosen van het Deense ministerie van Milieu en Voedsel.

Meer ruimte

Andere criteria waaraan moet worden voldaan binnen het Deense Stjernekød om voor een ster in aanmerking te komen zijn: zeugen in groepshuisvesting, iedere dag vers stro, meer ruimte en een maximum transport van 8 uur.

De extra criteria voor twee en drie sterren hebben betrekking op nog meer ruimte en uitloop. Hoeveel meer ruimte is voor alle drie de sterren niet gespecificeerd. 'Zonder extra ruimte blijven de staarten niet intact', geeft Ottosen aan. Het systeem gaat ervan uit dat die extra ruimte zichzelf reguleert.

Ottosen beaamt dat stoppen met staarten couperen een hele uitdaging is. Maar het ministerie en de Deense varkenshouders hebben geloof in hun eigen kunnen. 'Al realiseren we ons dat het niet makkelijk wordt.'

Zekerheid

Varkens die hun staart niet heel houden, worden gelabeld en apart vermarkt. Ottosen: 'De consument moet ervan op aan kunnen dat wordt voldaan aan de criteria die we ons hebben opgelegd.'

Het Deense welfare-label, waarvoor de Denen een kijkje kwamen nemen bij het Beter Leven Keurmerk, werd ondertekent door het Deense ministerie , de Deense Boerenbonden een groot scala aan belanghebbenden waaronder, de Deense Dierenbescherming en de Danish Agriculture & Food Council.

Marktgedreven dierenwelzijn

Over de drijfveren om het label in het leven te roepen, zegt Ottosen: 'De varkenshouderij heeft transparantie nodig en marktgedreven dierenwelzijn. Consumenten hebben daarvoor steeds meer belangstelling.'

Beren mesten is in Nederland een wezenlijk onderdeel van het Beter Leven Keurmerk. Voor de Denen komt stoppen met castreren pas in beeld wanneer er detectiemethoden voor berengeur zijn die honderd procent betrouwbaar zijn., aldus Ottosen.

Andere dieren

Het Deense sterrensysteem begint met varkens met een ster. Dat wordt uitgerold naar twee en drie sterren waarbij de dieren respectievelijk nog meer ruimte krijgen en uitloop. Met verloop van tijd komt er ook een sterrenprogramma voor andere dieren.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer