NVWA-controle gecoupeerde paardenstaart

De NVWA gaat deze zomer op keuringen controleren op het couperen van paardenstaarten. Dat is sinds 1 december 2016 verboden, tenzij er een medische noodzaak is.

NVWA%2Dcontrole+gecoupeerde+paardenstaart
© Pixabay

Het College van beroep voor het bedrijfsleven (Cbb) heeft in december 2016 bepaald dat dieren die zijn gecoupeerd na 1 december 2016 niet meer tentoongesteld mogen worden. Ook niet als de dieren in een ander land zijn gecoupeerd. Dat geldt ook voor deelname aan wedstrijden en het verhandelen van gecoupeerde paarden.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de zomermaanden inspecties uit om te controleren of organisatoren van paardenkeuringen en –tentoonstellingen zich houden aan het tentoonstellingsverbod voor gecoupeerde paarden.

Verjagen vliegen

Het couperen (amputeren) van de staart is een verboden ingreep, omdat dit het welzijn van het paard kan schaden. Een paard heeft zijn staart bijvoorbeeld nodig bij het verjagen van vliegen. Ook zijn staartbewegingen onderdeel van de lichaamstaal van paarden.

Organisatoren van tentoonstellingen en keuringen met paarden moeten veulens met een gecoupeerde staart, die gecoupeerd zijn na 1 december 2016, van hun evenementen weren. Deze dieren waren op die datum immers nog niet geboren.

Verklaring

Volgens de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht zijn er echter niet of nauwelijks medische indicaties die het couperen van een staart noodzakelijk maken. Als het couperen van de staart onverhoopt medisch toch noodzakelijk was, moet de houder van het paard bij inschrijving en tijdens een tentoonstelling, wedstrijd of bij verkoop een verklaring kunnen overhandigen.

De NVWA heeft de Koninklijke Vereniging 'Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger' (KVTH) gevraagd het bij de NVWA te melden als blijkt dat veel gecoupeerde paarden met medische verklaring aangemeld worden voor tentoonstellingen. Het tentoonstellingsverbod geldt voor alle organisaties die evenementen met paarden organiseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer