Krimp+veestapel+zorgt+voor+topjaar+export
Achtergrond
© Ida Hylkema

Krimp veestapel zorgt voor topjaar export

Het jaar 2017 gaat de boeken in als topjaar voor de export van fokvee. Vanwege de gedwongen krimp van de veestapel was het aanbod hoog. Maar op de langere termijn zal Nederland haar status als belangrijk exportland verliezen. Over een aantal jaren wordt zelfs een tekort aan fokvee voor de binnenlandse markt verwacht en wordt Nederland netto-importeur.

De fosfaatwetgeving zorgde voor een grote uitstoot van vee. Dit viel goed weg te zetten in met name Rusland. Ook het Midden-Oosten is een belangrijke afnemer en in mindere mate andere Europese landen. Landen in Noord-Afrika blijven ook goede afnemers.

Door het hoge aanbod zakte de prijs voor een kort drachtige vaars in mei naar 850 tot 900 euro. Maar in oktober steeg de prijs weer naar 1.050 euro, omdat melkveehouders hun vee weer aanhielden met het oog op de regelgeving. De prijs ligt momenteel op 1.000 euro.

Krimpen

'Het aanbod is nog steeds hoog, omdat veel boeren nog iets moeten krimpen', zegt Johan van der Heiden van vee- en vleesexporteur Hunland. 'Bovendien komen nu veestapels van stoppers op de markt, die hebben gewacht tot ze hun fosfaatrechten kunnen verzilveren.'

Melkveehouders gaan minder jongvee aanhouden of zelfs helemaal afstoten. Op termijn kan dat leiden tot een tekort aan fokvee, verwacht Van der Heiden.

'Als je ziet wat er nu wordt afgestoten en hoeveel er wordt geïnsemineerd met Belgisch Blauw, dat loopt een keer vast. Wanneer dat kantelpunt is, is moeilijk te zeggen. Als de melkprijs goed is, komt er ook meer vraag naar vee. Dat zal dan moeten worden geïmporteerd. In Duitsland is nog genoeg.'

Spagaat

'Als wij ze in Nederland niet kunnen vinden, zoeken we ze in Duitsland en Denemarken', zegt ook Nammen Schaap van Firma Schaap. 'Daar zijn nog geen milieuregels en is nog behoorlijk wat vee beschikbaar.'

Schaap gaat ervan uit dat de beschikbaarheid van jongvee het komende jaar lager wordt. 'De boeren zitten in een spagaat: maximaal melken of toch inzetten op jongvee. Als je een rekensommetje maakt is maximaal melken wel begrijpelijk. Maar het jongvee mag niet uit het oog worden verloren.'

De internationale vraag naar fokvee is leidend, volgens Schaap. 'Nu de melkprijs wat inzakt, zal de internationale vraag ook lager worden, al is er wel sprake van een na-ijleffect. Als de melkprijs hoog is, worden er nieuwe projecten opgestart. Maar het duurt even voordat er ook echt vee nodig is.'

Bijna verdubbeling

Vorig jaar gingen er uiteindelijk ruim 45.000 stuks fokvee de grens over, vertelt directeur Erik Gostelie van Veepro. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal in de jaren ervoor, toen de export rond de 25.000 stuks schommelde.

'In 2013 hadden we ook een topjaar met 35.000 tot 37.000 stuks vee. Daarna werd het minder. Ik verwacht dat het dit jaar weer stabiliseert en rond de 25.000 tot 27.000 zal uitkomen.'

Vraagtekens

De fosfaatwetgeving kent nog veel vraagtekens. Daarom is een voorspelling lastig te geven, erkent Gostelie. Duidelijk is dat de import aanzienlijk zal toenemen en mogelijk de export zal overtreffen.

'Nu al zie je dat melkveehouders hun jongveeopfok uitbesteden. Dat gaan ze deels ook in het buitenland doen. Vooral de handel krijgt te maken met een veranderende markt. Nederland wordt een afmelkland.'

Gostelie constateert de tendens dat de verkoop van drachtige vaarzen zich verlegt naar de verkoop van knowhow, zoals stallenbouw, veevoeding en begeleiding bij het opzetten van grootschalige melkveebedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  75 %
Meer weer