Rusland+biedt+kansen+voor+Nederlands+fokvee
Nieuws
© Eigen Foto

Rusland biedt kansen voor Nederlands fokvee

De Russische melkveehouderij biedt kansen voor het Nederlands bedrijfsleven. De komende jaren is in Rusland onder meer grote behoefte aan hoogwaardig fokvee.

Dat blijkt uit een sectorstudie van Rusmarketconsulting in opdracht van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Russische overheid zet volop in om de eigen agrarische productie te stimuleren.

De Russische overheid zet volop in om de eigen agrarische productie te stimuleren. Doel is om zelfvoorzienend voor voedsel te worden. Voor pluimveeproducten en varkensvlees is dat al aardig gelukt. Voor zuivel ligt dat gecompliceerder.

Sterke positie

In 2016 leverde Nederland 43 procent van het fokvee dat Rusland importeerde. Na Nederland volgen Duitsland, Hongarije, Denemarken en Frankrijk. Nederland heeft daarmee een sterke positie op de Russische markt voor dierlijk uitgangsmateriaal.

Afnemers zijn positief over de kwaliteit en de logistiek in vergelijking met Verenigde Staten en Canada. Verwacht wordt dat de Russische melkveehouderij en de rest van de zuivelketen zich de komende jaren verder zal ontwikkelen, mede door steunmaatregelen van de overheid. Dit biedt ook kansen voor producenten van veevoer, landbouwmachines en uitgangsmaterialen.

Structuur

Rusland telt circa 24.000 gezinsbedrijven met 15 tot 50 koeien en circa 8.000 grote zuivelondernemingen met 300 tot 2.000 koeien. Twintig bedrijven hebben 4.000 tot 20.000 koeien. Daarnaast zijn er nog meer dan een miljoen kleine boeren met een of twee koeien.

De melkproductie per koe varieert per bedrijf, van 3.500 liter per jaar op de kleinste bedrijven tot 6.000 liter op de grote bedrijven met personeel. De totale melkproductie in Rusland is de afgelopen jaren met gemiddeld 1 procent per jaar gedaald.

Het aandeel van de gezinsbedrijven en grote ondernemingen in de melkproductie neemt toe. Het aantal koeien is in de periode 2009-2016 gedaald van 9,0 miljoen naar 8,3 miljoen dieren. In dezelfde periode is de productie per koe behoorlijk gestegen.

Investeringen

De laatste jaren wordt er redelijk geïnvesteerd in de Russische zuivelketen. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de financiers zich enige zorgen maken over de toekomst. Er is bijvoorbeeld twijfel of de overheid de zuivelsector op langere termijn financieel blijft steunen.

De zuivelconsumptie in Rusland is in de periode 2011-2016 licht gedaald, van 246 liter naar 233 per inwoner per jaar. Redenen hiervan zijn vooral de stijging van prijzen in de winkel en het dalende inkomen. De melkprijs ligt voor consumenten hoger dan in Nederland.

Import

Bij de import van zuivelproducten bestaat de top 5 in 2016 uit Wit-Rusland, Argentinië, Uruguay, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. Hierbij heeft Wit-Rusland een voorsprong. Zo komt 82 procent van de geïmporteerde kaas komt uit dit land.

In 2013 was Nederland nog een belangrijke zuivelexporteur. Vanwege het conflict tussen de Europese Unie en Rusland is Nederland deze positie kwijtgeraakt. Dat geldt ook voor Finland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
 • Maandag
  14° / 0°
  10 %
Meer weer