Koba+191+maakt+reputatie+waar+op+104ste+Fokveedag
Nieuws
© Eigen Foto

Koba 191 maakt reputatie waar op 104ste Fokveedag

Koba 191 van Bons-Holsteins uit Ottoland is zaterdag net als in 2014 algeheel kampioene van de 104ste Fokveedag Boerenlandfeest geworden. Bijzonder was dat pas vrijdagavond laat definitief werd besloten dat Koba 191 mee zou doen aan de keuring in Hoornaar.

De topkoe van Nico en Lianne Bons kampte begin deze week nog met een uierontsteking. 'We hadden inderdaad een moeilijke start', bevestigde Nico Bons. 'Daarom zijn we onwijs blij en is deze overwinning supermooi.'

Superlatieven zijn er niet alleen van Bons zelf. ‘Wat een kwaliteit. Het is net een schilderij in de ring. We krijgen er kippenvel van’, luidde het juryoordeel.

Reputatie

'Koba 191 is een koe met een grote reputatie. Die wilden we hier niet laten sneuvelen', bracht Bons zijn twijfel over de deelname van zijn topdier onder woorden. Vrijdagavond laat hakte hij de knoop toch door. En met succes. 'We werken er met ons hele gezin erg hard voor. Hier winnen blijft iets fantastisch. Dat went nooit.'

Bons-Holsteins was vorig jaar niet op Fokveedag Boerenlandfeest, maar op de Europese keuring in Colmar. In de jaren daarvoor (2012, 2013 en 2014) werd de Dirk de Groot-bokaal eveneens door het Ottolandse bedrijf gewonnen. Voormalig voorzitter van het Boerenlandfeest, Jan de Groot, reikte de bokaal uit. De andere ereprijzen werden uitgereikt door bestuursvoorzitter Piet Boer van Friesland Campina.

Verpletterend gezelschap

Arbiter Henk Buijs roemde de kwaliteit van de koeien in de breedte. 'Indrukwekkend', vond hij. 'De top van de oudere koeien was zelfs zeer imponerend; een bijna verpletterend gezelschap. Koester dat als organisatie, want deze koeien zijn van Europees niveau.'

Voorzitter Johan de Groot van Fokveedag Boerenlandfeest was dan ook een tevreden man. 'We hebben een fantastische dag gehad', vatte hij de 104ste editie kort en bondig samen.

13.000 bezoekers

Naar schatting zijn er 13.000 bezoekers op Fokveedag Boerenlandfeest geweest. Veel belangstelling was er voor onder meer het pauzeprogramma (met onder andere de Gele Rijders), de streektent, de warenmarkt en voor de neusjes van de zalm op het gebied van landbouwvoertuigen.

De 105ste editie van Fokveedag Boerenlandfeest wordt gehouden op zaterdag 7 oktober 2017.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer