Meer geld nodig voor beoordeling groen middel

Het ministerie van landbouw moet meer geld steken in de beoordeling van groene gewasbeschermingsmiddelen. Dat stelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het college heeft de vraag eind vorig jaar bij het ministerie neergelegd.

Meer+geld+nodig+voor+beoordeling+groen+middel
© Han Reindsen

Het Ctgb wil dat geld wordt uitgetrokken voor de ontwikkeling van beoordelingsmethodieken voor groene middelen, laagrisicomiddelen en middelen die passen in de geïntegreerde teelt.

Nu gaat er nog te veel aandacht uit naar het aanscherpen van beoordelingsmethodes voor chemische middelen, zegt een woordvoerder van het college. 'De focus moet meer op groene middelen liggen omdat de markt en samenleving hierom vragen.'

Risico

'Omdat de landbouw zich ontwikkelt naar geïntegreerde teeltsystemen, moeten beoordelingsmethodieken beschikbaar komen die daarbij passen', zegt de woordvoerder. De risico's van groene middelen zijn kleiner, dus zouden minder hoge eisen aan de werkzaamheid van deze stoffen kunnen worden gesteld, geeft hij als voorbeeld. 'De juiste randvoorwaarden voor zo'n beoordelingssysteem zijn er niet.'

Jaarlijks stelt het ministerie geld beschikbaar voor de ontwikkeling van beoordelingsmethodes van middelen. Over de besteding daarvan wordt vlak voor een nieuw jaar vergaderd, waaraan het Ctgb deelneemt. Het college verwacht dat deze maand duidelijk wordt of er meer geld vrijkomt.

Andere benadering

Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, zegt dat de oproep van het Ctgb past bij de pilot die onder andere LTO en Ctgb hebben lopen om de knelpunten in het toelatingsbeleid voor geïntegreerde gewasbescherming in kaart te brengen. Daarbij kijken de partijen naar een systeembenadering bij de beoordeling.

Het gaat dan niet om individuele stoffen of middelen, maar om de combinatie van middelen bij deze geïntegreerde benadering. Die zegt veel meer over de totale belasting.

Integrated Pest Management

'Daarnaast willen we een snellere toelating van groene middelen. Dat is nodig om Integrated Pest Management goed van de grond te krijgen en duidelijk te hebben welke groene middelen telers mogen gebruiken', zegt Baecke.

'Ook voor het debat over vergroening van de gewasbescherming is dat van belang. Iedereen rept over groene middelen, maar telers hebben er weinig ter beschikking. Er is snel behoefte aan een reëel beeld over groene middelen.' LTO wil dat groene middelen voorrang krijgen bij de beoordeling. Dat ligt echter gevoelig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer