Greenpeace%3A+residuen+van+middelen+op+kerstplanten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Greenpeace: residuen van middelen op kerstplanten

Op tien planten vond Greenpeace met kerst in totaal zeventien restanten van gewasbeschermingsmiddelen, dat is gemiddeld 1,4 per plant.

Dit blijkt uit het rapport 'Kerst met een giftig randje' van Greenpeace. De milieuorganisatie vindt overigens dat de steekproef te klein is om conclusies te trekken over een daling of stijging in het middelengebruik.

Greenpeace schafte in één filiaal van de tuincentra Intratuin, GroenRijk, Overvecht en Life & Garden een kerstster, een amaryllis en een orchidee aan. De twaalf aangekochte planten zijn onderzocht door een geaccrediteerd onderzoeksbureau.

Hier analyseerden de onderzoekers de planten met een residutest op ongeveer driehonderd verschillende stoffen. Zo'n test kan tot 0,01 milligram per kilo nauwkeurig bepalen hoeveel van een gewasbeschermingsmiddel in de plant is achtergebleven.

Aanmoedigen

Op tien planten werden in totaal zeventien restanten van middelen gevonden. 'Tuincentra zouden hun telers moeten aanmoedigen om chemische gewasbeschermingsmiddelen te vervangen door natuurlijke bestrijdingsmethoden', vindt Greenpeace.

De vier kerststerren bevatten met 2,34 milligram per kilo de meeste residuen en gemiddeld ook in de hoogste concentraties. Op de vier orchideeën troffen onderzoekers gemiddeld minder residuen aan en ook in beduidend lagere concentraties. In de vier amaryllissen vonden onderzoekers de laagste concentraties van restanten van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer