'Meer geld voor groene beoordelingsmethodieken'

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vraagt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meer te investeren in het ontwikkelen van beoordelingsmethodieken voor 'groene' gewasbeschermingsmiddelen, laag risico-middelen en middelen die passen binnen de geïntegreerde teelt (IPM).

%27Meer+geld+voor+groene+beoordelingsmethodieken%27
© Han Reindsen

Het ministerie stelt jaarlijks geld beschikbaar voor beleidsondersteunend onderzoek. Zo draagt Nederland bij aan de ontwikkeling van toetsingskader in Europa.

In de landbouw ziet het Ctgb een ontwikkeling naar geïntegreerde teeltsystemen (IPM). De juiste randvoorwaarden voor een beoordelingssystematiek die past bij de IPM-landbouwpraktijk, ontbreken.

Hoogste prioriteit

Voor het Ctgb heeft dit de hoogste prioriteit. Het Ctgb constateert dat nog te veel aandacht uitgaat naar het aanscherpen van bestaande methodieken voor de beoordeling van gangbare middelen. Het college ging akkoord met de geharmoniseerde, Europese toelating van een gewasbeschermingsmiddel op basis van benzoëzuur.

Deze stof met anti-microbiële werking – bekend als conserveermiddel in de levensmiddelenindustrie - kan in de geïntegreerde teelt (IPM) worden ingezet voor ontsmetting. Dit gaat de ontwikkeling van ziektes of plagen en daarmee de inzet van andere middelen, tegen. Het middel wordt toegepast als ontsmettingsmiddel voor klein gereedschap en bijvoorbeeld tafels, trays, machines, containers en potten.

Kalkzwavel

Niet alle aangevraagde middelen werden toegelaten. Zo werd een middel op basis van kalkzwavel niet toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor een Europese (zonale) toelating. Deze beoordeling laat zien dat ook 'natuurlijke middelen' risico's hebben, geeft het Ctgb aan.

Het college oordeelt dat de werkzaamheid van het middel onvoldoende kan worden vastgesteld en dat het middel risico's heeft voor niet-doelwit anthropoden (insecten en spinachtigen; de natuurlijke vijanden van plaaginsecten). Na de Nederlandse beoordeling stemden de andere Europese landen hiermee in.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer