Duitse boeren werken drijfmest steeds sneller in

Vooruitgang bij de milieuvriendelijke toepassing van drijfmest en digestaat zorgt voor minder emissies. Tegelijk neemt het gebruik van kunstmest in Duitsland af.

Duitse+boeren+werken+drijfmest+steeds+sneller+in
© Nieuwe Oogst

Snel inwerken van mest of digestaat in de bodem vermindert de uitstoot van ammoniak aanzienlijk. In de loop van vijf jaar hebben boeren met hun manier van werken aanzienlijke verbetert en aangepast ten behoeve van het milieu.

Volgens het laatste agrarische structuuronderzoek in Duitsland werd meer dan 70 procent van de vloeibare mest op bouwland onmiddellijk of binnen één uur ingewerkt. In vergelijking met 2010 werd twee keer zoveel mest direct verwerkt (29 procent) of binnen één uur (42 procent).

De hoeveelheid mest die na een uur werd ingewerkt, halveerde van 65 procent in 2010 tot 29 procent in 2015. Deze trend van emissiereductie zal zich de jaren voortzetten, zo schat de Duitse Boerenbond (DBV) in.

Circulaire economie

Drijfmest en digestaat zijn waardevolle meststoffen met essentiële voedingsstoffen voor planten. Tegelijk voorziet het de grond van organische stof, belangrijk voor de humus, bodemvruchtbaarheid en bodemleven. Volgens de DBV zijn dit belangrijke aspecten van duurzaamheid en circulaire economie.

Uit het agrarische structuuronderzoek blijkt dat in 2015 in Duitsland ongeveer 208 miljoen kubieke meter dierlijke mest als meststof werd toegepast, 17 miljoen kubieke meter meer dan in 2010. Hoe meer stikstof landbouwgewassen uit dierlijke mest benutten, des te minder boeren energie-intensieve kunstmest hoeven aan te kopen.

Vergeleken met 2010 is het aandeel residuen van biogasinstallaties bijna verdubbeld van 17 naar 31 procent. Dit betekent ook minder geurhinder, meer efficiënt gebruik van hulpbronnen en minder broeikasgassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer