Prototype Kringloopwijzer Akkerbouw klaar voor test

Mogelijk start komend jaar een pilot op enkele akkerbouwbedrijven om een prototype van de Kringloopwijzer Akkerbouw te testen.

Prototype+Kringloopwijzer+Akkerbouw+klaar+voor+test
© Harry Tielman

Het prototype is bijna klaar, meldde onderzoeker Jaap Schröder van Wageningen UR vorige week tijdens de Themadag Bemesting Akkerbouw in Putten. Als LTO Nederland en NAV (Nederlandse Akkerbouwvakbond) akkoord gaan met het rekenmodel zoals die ontwikkeld is door Wageningen UR dan kan de pilot in de praktijk van start gaan.

Schröder is betrokken bij de samenstelling van de kringloopwijzer voor de akkerbouwsector. Dit gebeurt in het kader van een project van de BO-Akkerbouw, met LTO Nederland en NAV als formele opdrachtgevers.

Volgens de onderzoeker moet de kringloopwijzer vooral een hulpmiddel zijn om mineralen efficiënter toe te passen in akkerbouwrotaties. 'Akkerbouwers krijgen een beter inzicht waar in hun bedrijfskringloop lekkages van mineralen ontstaan en hoe ze die kunnen beperken.'

65 verschillende gewassen

De Kringloopwijzer Akkerbouw berekent in eerste instantie de aan- en afvoer van mineralen. Daarvoor hebben de onderzoekers van Wageningen UR inmiddels de gegevens van 65 verschillende gewassen aan het rekenmodel toegevoegd.

'Daarnaast is het mogelijk om per gewas verschillende scenario's door te rekenen', legt Schröder uit. 'Het gaat dan bijvoorbeeld om het effect van het verhakselen van stro of het effect van rijenbemesting op het verlies aan mineralen. Het geeft een beeld van de knoppen waaraan akkerbouwers kunnen draaien en de gevolgen daarvan op de milieubelasting.'

Uiteindelijk moet een kringloopwijzer net als in de rundveehouderij ook in de akkerbouw de mogelijkheid bieden tot maatwerk. 'Akkerbouwers kunnen afwijken van de gemiddelde normen en de berekeningen moeten uitwijzen of er op bedrijfsniveau eventueel meer ruimte komt voor de aanvoer van mineralen.'

Niet alleen voordelen

Overigens verwacht Schröder dat het nog wel enkele jaren kan duren voordat de Kringloopwijzer Akkerbouw op grote schaal in de praktijk toegepast kan worden. 'Differentiatie van gebruiksnormen op bedrijfsniveau heeft niet alleen voordelen. Het betekent in elk geval niet per definitie voor elke akkerbouwer dat hij extra mineralen mag gebruiken

Ook plaatst de wetgever vooralsnog vraagtekens bij de toepassing van kringloopwijzers. 'Het nieuwe ministerie van LNV lijkt terughoudend vanwege de borging van deze rekenmodellen en ook Brussel zal daaraan hoge eisen stellen. Dat is ook de reden dat de aanvankelijk euforische verhalen uit de rundveehouderij inmiddels enigszins getemperd zijn', besluit Schröder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer