Derde van de boeren verpest het volgens Schouten voor de rest

De pakweg 30 procent boeren die met mest fraudeert, verpest het voor de rest die zich wel aan de regels houdt, stelt minister Carola Schouten van LNV. 'Dit is niet alleen slecht voor de sector, maar ook voor het milieu.'

Dat stelde de minister zondag in programma 'Kraak' van Omroep Brabant. 'Een groot deel van de boeren doet het goed, het deel dat fraudeert, drukt een stempel op de hele veesector.'

De aanpak hiervan is volgens de minister een taak van de sector zelf en de overheid. 'We kunnen wel ieder transport laten volgen van de NVWA, maar dat werkt niet.' Ze wil daarom dat ook de sector zelf aan de slag gaat: 'Hier heerst toch wat de cultuur van elkaar de hand boven het hoofd houden en toedekken. Dat moet echt anders.'

Fraude

Want Schouten weet dat Europa meekijkt. 'Er staat veel op het spel, denk maar aan de Europese discussie rond derogatie. In Brussel lezen ze ook kranten.' De bewindsvrouw wil verder dat de overheidsorganen, zoals het Openbaar Ministerie, de Omgevingsdienst en de NVWA beter samenwerken om de ketens beter in beeld te brengen en fraude op te sporen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer