Geschokt+en+gekwetst+door+Ongehoord%28e%29+beelden
Nieuws
© Ger Loeffen

Geschokt en gekwetst door Ongehoord(e) beelden

Geschokt en gekwetst. Met die woorden reageert LTO/NOP-pluimveebestuurder Hugo Bens op filmbeelden van actiegroep Ongehoord, waarop dode en kaalgepikte leghennen zijn te zien. Ook bij LTO/NOP pluimveevoorman Eric Hubers werden zonder toestemming filmopnamen gemaakt.

De beelden zijn sinds woensdag te zien op de website van het Algemeen Dagblad (AD). Volgens de actiegroep zijn de opnames gemaakt op eierbedrijven die het predicaat diervriendelijk hebben. Er is gefilmd in een Rondeelstal, een biologisch leghennenbedrijf en op bedrijven in Beter Leven stallen. Ook zou er gefilmd zijn op de bedrijven van Eric Hubers en Hugo Bens.

Deze laatste twijfelt overigens of dat wel zo is. 'Ik heb met een paar mensen naar de beelden gekeken. Het kan bij mij zijn, maar ook net zo goed niet. Stallen lijken enorm op elkaar.'

Behandelde snavels

Wel weet hij dat, mocht er bij hem zijn gefilmd, het filmmateriaal in ieder geval niet van recente datum is, oneigenlijk verkregen is en dat er is gemanipuleerd met de beelden. Op de filmpjes zijn namelijk leghennen te zien met behandelde snavels. Maar Bens houdt al enkele rondes kippen met onbehandelde snavels.

Bens stelt dat hij niets te verbergen heeft en zou het liefst onmiddellijk een filmploeg toegang geven tot zijn bedrijf. 'Dat lukt nu niet vanwege de vogelgriep. We hebben zelf een filmpje gemaakt en hebben dat op Facebook gezet.'

Kadavers uit tonnen

Ook bij vakgroepvoorzitter pluimveehouderij Eric Hubers van LTO/NOP zijn opnames gemaakt. 'Dat voorkom je niet', zegt Hubers. 'Wij hebben vrije uitloop op het bedrijf en dan is het gemakkelijker om binnen te komen.'

Hubers stelt dat in elke stal wel een kip is te filmen die er niet goed uit ziet of iets aan zijn poten heeft. Dat is nu eenmaal zo in een stal met tienduizenden kippen.' Over beelden van dode kippen die al langer in de stal liggen zegt Hubers: 'Dat kan en mag niet voorkomen op een bedrijf. Maar we hebben aanwijzingen dat de activisten kadavers uit tonnen halen, die weer op de vloer van de stal leggen en dan filmen.'

Kwaad daglicht

Volgens Ernest Bokkers, secretaris van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP gebeurt het al jaren dat actiegroepen dergelijke filmpjes openbaar maken. Doel is om in de maatschappij groepen tegen elkaar op te zetten en de sector in een kwaad daglicht te zetten.

'Het levert niks op en het is bijna niet te voorkomen. Als dierenactivisten illegaal binnen willen komen, dan gebeurt het. Het is vreemd dat ze daar altijd mee weg komen.'

Kiplekker

Legpluimveehouders delen inmiddels op Twitter via #kiplekker selfies met hun kippen om te laten zien hoe het op hun bedrijf toegaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer