%27Overheid+steunt+exporteurs+dierenleed%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Overheid steunt exporteurs dierenleed'

Nederlandse bedrijven die bijvoorbeeld kooihuisvesting verkopen in het buitenland, kunnen rekenen op overheidssteun. Zo draagt de overheid niet bij aan een level playing field en wordt dierenleed in het buitenland ondersteund.

Dat stelt World Animal Protection, die de overheid medeplichtig noemt aan dierenleed. De overheid helpt bedrijven die zakendoen in het buitenland op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met handelsmissies, assistentie via ambassades, het sponsoren van handelsbeurzen, het leveren van projectfinanciering, onderzoekssubsidies.

Tientallen bedrijven

Daarbij gaat het om Nederlandse bedrijven die bijdragen aan dieronvriendelijke systemen in landen als Rusland, Oekraïne en China. Volgens World Animal Protection zou de overheid in de afgelopen kabinetsperiode tientallen bedrijven hebben geholpen met verkoop van systemen die hele lage of zelfs geen dierenwelzijnsstandaarden hebben.

De onderzochte bedrijven maken systemen voor onder meer ventilatie, broedmachines en slacht en exporteren die naar het buitenland. Volgens World Animal Health worden ook legbatterijen geëxporteerd.

Illegaal in de EU

Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection Nederland: 'Het gaat hierbij om systemen die niet goed zijn voor het dierenwelzijn en bovendien in veel gevallen tegenwoordig illegaal zijn in de EU.'

'Terwijl het kabinet in het regeerakkoord heeft opgenomen dat zij dierenwelzijn internationaal wil verbeteren', vervolgt Verdonk. Hij pleit ervoor dat de overheid welzijnseisen stelt aan de producten die worden geëxporteerd, voordat ze voor steun in aanmerking kunnen komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer