%27Neem+dierenwelzijn+op+in+ketenkwaliteitssystemen%27
Interview
© Langs de Melkweg

'Neem dierenwelzijn op in ketenkwaliteitssystemen'

Maak dierenwelzijn onderdeel van de ketenkwaliteitssystemen. Dat zei Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht tijdens het rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden over dierenwelzijn.

Hoe heeft u het gesprek ervaren?

'Goed. De rol die de dierenarts vervult op het boerenerf kwam goed voor het voetlicht. Primair, ongeacht of het nu over diergezondheid of dierenwelzijn gaat, is dat die van adviseur. Een dierenarts heeft de kennis van dieren en een 'gereedschapskist' om verbeteringen aan te brengen, maar de veehouder is degene die uiteindelijk betaalt en dus bepaalt.

Welzijnsonderzoek is door het wegvallen van de productschappen uitgehold

Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht

'Dat is geen makkelijke positie. Bovendien zijn dierenartsen er niet alleen voor diergezondheid en - welzijn, maar ook om te zorgen voor bijvoorbeeld voedselveiligheid en volksgezondheid.'

Hoe maak je in uw optiek efficiënt slagen in dierenwelzijn?

'Wanneer wij dat als maatschappij willen, dan moeten afnemende partijen dierenwelzijn opnemen en gaan controleren in hun ketenkwaliteitssystemen. Het terugdringen van het gebruik van antibiotica in de veehouderij vind ik in dit verband een illustratief voorbeeld van hoe goed dat kan werken. Helemaal toen er een benchmark aan gekoppeld werd. In het begin was dat heel ongemakkelijk, maar zo'n aanpak levert meer vooruitgang op dan nog meer NVWA'ers aanstellen.'

U heeft ook zorg over onderzoek naar dierenwelzijn?

'Klopt. Welzijnsonderzoek is door het wegvallen van de productschappen uitgehold. Het meeste loopt nu via het Topsectorenbeleid met co-financiering van het bedrijfsleven. Het betreft daardoor meestal onderzoek dat terugverdiend kan worden in de markt.

'Een verdienmodel koppelen aan dierenwelzijn is lastig. Voor de varkens- en pluimveehouderij is het belangrijk dat er snel regelingen komen die medefinanciering door de primaire sector mogelijk maken. Anders blijft onderzoek naar dierenwelzijn liggen.'

Hoe is dierenwelzijn verweven in het onderwijs?

'Dierenwelzijn zit goed verweven in de hele opleiding tot dierenarts. Wat in mijn optiek beter zou kunnen is de begeleiding van pas afgestudeerde dierenartsen. Ik ben er voorstander van om net als in sommige andere landen gebeurt, jonge veeartsen de eerste twee jaar te laten begeleiden door een tutor.

'De eerste praktijk waar je gaat werken, is heel bepalend voor je verdere ontwikkeling. Met een tutor kun je reflecteren op je handelen tot je sterker in je schoenen staat.'

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer