Aanval op veehouderij tijdens klimaatdebat Kamer

Drie fracties in de Tweede Kamer willen dat het kabinet concrete plannen maakt voor een krimp van de veehouderij in Nederland. Ze hebben er een motie voor ingediend tijdens een debat met minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Aanval+op+veehouderij+tijdens+klimaatdebat+Kamer
© Janet Beekman

Wiebes verdedigde afgelopen week zijn begroting voor 2018 in de Tweede Kamer. Daarbij stelden de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP de negatieve gevolgen aan de orde die de veehouderij zou hebben op de opwarming van de aarde.

Ze noemden de sector 'een van de grootste vervuilers ter wereld'. Volgens hen is een krimp van de veestapel noodzakelijk wil Nederland de komende decennia de klimaatdoelen gaan halen.

Eerder beginnen

In het debat over de klimaatmaatregelen had Wiebes onder meer gezegd dat nu geen half werk gedaan mag worden, omdat anders het einddoel niet in in zicht komt. 'Je moet soms eerder beginnen omdat je het anders niet haalt.'

Met die uitspraak doelde hij niet specifiek op de veehouderij, maar de drie fracties pinden hem er wel op vast. Ze dienden een motie in die Wiebes vraagt om nu een transitieagenda te ontwikkelen voor de inkrimping van de veehouderij in Nederland.

Motie ontraden

De minister van Klimaat voelt er overigens niets voor. Hij wees erop dat de initiatiefnemers daarvoor bij de minister van LNV moeten zijn en ontraadde het aannemen van de motie waarover dinsdag wordt gestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer