Kabinet-Rutte III snijdt niet in veestapel

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaat niet kiezen voor minder vee om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Uitlatingen van de landbouwwoordvoerders maken dat duidelijk.

Kabinet%2DRutte+III+snijdt+niet+in+veestapel
© Dirk Hol

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over de vraag of krimp van de veestapel nodig is als Nederland de klimaatdoelen voor 2030 wil halen. GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren winden er geen doekjes om. 'We moeten nu beginnen', aldus Rik Grashoff (GroenLinks). 'Het is broodnodig', bevestigt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

De partijen die een nieuwe regering vormen, denken er anders over. CDA, VVD en ChristenUnie loven de verduurzaming die de sector al heeft ingezet. 'De roep om krimp doet geen recht aan die inspanningen', zegt Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

Forse stappen

Alle fracties erkennen dat nog forse stappen gezet moeten worden. Maar Tjeerd de Groot (D66) stelt dat de klimaatopgave van de veehouderij gekoppeld moet worden aan de noodzakelijke transitie van de voedselproductie. 'Krimp is niet de oplossing waar het mee begint. Dat is te simpel.'

Het debat maakt duidelijk dat de vier coalitiepartijen, tot ongenoegen van SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, niet aan de slag gaan met het recente rapport van het Louis Bolk Instituut. Dat adviseert een reductie van de melkveestapel met 500.000 koeien.

Motie

Volgende week wordt helder hoe de verhoudingen in Den Haag precies liggen. Dan stemt de Kamer over een motie van Esther Ouwehand die stelt dat terugbrengen van de veestapel 'onvermijdelijk' is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer