Gelders geitenonderzoek 'geen wetenschap' (update)

GGD-onderzoek dat in opdracht van provincie Gelderland is uitgevoerd naar de mogelijke gezondheidsrisico's van geitenbedrijven in de provincie, heeft wetenschappelijk gezien onvoldoende basis.

Dat stelden onderzoekers van het onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) woensdag tijdens een bezoek van de Provinciale Staten aan een geitenbedrijf.

'Het kan hooguit helpen om een gevoel te krijgen bij waar het mogelijk om zou kunnen gaan in provincie Gelderland.' Of het interessante informatie is voor politieke besluitvorming, lieten de onderzoekers in het midden.

Diverse Provinciale statenleden van Gelderland waren woensdag te gast bij geitenopfokbedrijf Nijhof in Lunteren. De groeistop op de geitenhouderij brengt het bedrijf in de problemen. Er was ook een gesprek met de onderzoekers.

Status onderzoek

De statenleden waren benieuwd naar de status van het GGD-rapport over de gezondheidsrisico's in Gelderland. Aanleiding voor de groeistop in Gelderland is het onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) dat in Noord-Brabant is uitgevoerd. Maar mag je de resultaten uit die regio 'doorvertalen' naar de situatie in Gelderland?

In opdracht van provincie Gelderland heeft de GGD namelijk een 'doorvertaling' gemaakt voor de Gelderse situatie. De provincie gebruikt deze cijfers in de verantwoording om een groeistop in te voeren. Provincie Gelderland concludeert op basis van de doorvertaling dat 'Gelderlanders een 10 procent hoge kans op longontsteking hebben in een cirkel van 2 kilometer om geitenhouderijen'. Dat zou hoger zijn dan de 5,4 procent die in Noord-Brabant is gevonden. Volgens de aanwezige VGO-onderzoekers kan je deze doorvertaling echter geen wetenschappelijke status toedichten. Daarvoor is onderzoek nodig in andere regio's.

2021

Volgende week moet in de vergadering van Provinciale Staten een keuze gemaakt worden over de groeistop. De gedeputeerde stelt voor om de groeistop aan te houden tot 1 januari 2021. Mogelijk kan de groeistop eerder worden beëindigd als daar vanuit nieuw onderzoek aanleiding voor is.

De bedrijfsvoering van familie Nijhof komt door de groeistop direct in gevaar. Het ondernemerspaar startte in 2014 en in het plan van de familie is een nieuwe stal voorzien. Op dit moment is een deel van de geiten gehuisvest op een andere locatie. Volgens de ondernemers is het beter voor de dieren om ze op één locatie te hebben. Dat scheelt niet alleen transport, 'maar je hebt ook veel beter zicht op de dieren als er wat aan de hand is'.

Ook financieel gezien heeft de groeistop gevolgen. 'Als dit nog twee jaar duurt, komen we in de problemen.'

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer