Geitenhouder maakt geitenmelkijs

Geitenhouder Johan van 't Sant uit Andel maakt ijs van geitenmelk. Hij heeft een bedrijf met zeshonderd melkgeiten. Een gedeelte van het ijs verkoopt hij in zijn foodtruck, waarmee hij festivals en evenementen af gaat.

Van 't Sant maakt nu twee jaar geitenmelkijs op zijn eigen bedrijf. Samen met studenten en docenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch ontwikkelde hij recepten. Het ijs bestaat alleen uit natuurlijke grondstoffen. Er zit bijvoorbeeld geen bindmiddel in. Dat zit wel in de meeste andere soorten ijs. 'Voedingsmiddelentechnologie vind ik leuk, dat heeft mijn interesse', zegt de ondernemer.

In een liter ijs gaat 0,4 liter melk. Dat is goed voor vijftien bolletjes ijs van 1 euro. 'Het gaat om relatief weinig melk, maar dat heeft wel veel toegevoegde waarde.' De meeste melk gaat naar zuivelverwerker Bettinehoeve. Van 't Sant maakt alleen ijs dat hij zelf kan verkopen. Hij bereidt het niet voor de handel. 'Dan wordt het massa.'

De geitenhouder verkoopt weinig ijs op zijn eigen bedrijf. 'Wij zitten daarvoor niet op een goede plek. Hier komen nauwelijks fietsers langs. Er zijn wel collega's waarbij huisverkoop het belangrijkste afzetkanaal is, bijvoorbeeld bij een collega tegen de duinen bij Ouddorp. Daar komen veel mensen langs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer