Grote+verschillen+geitensaldo
Nieuws
© archief

Grote verschillen geitensaldo

Tussen melkgeitenbedrijven zit een groot verschil in saldo per melkgeit. Managementfactoren, zoals de aandacht voor de gezondheid van de veestapel en de kwaliteit van de voervoorziening, lonen daarbij.

Dat komt naar voren bij de Cijfers en Trends van de Rabobank. Als gevolg van de goede melkprijzen in 2014, 2015 en 2016 bleven de grote verschillen in winstgevendheid onderbelicht. Voor veel melkgeitenbedrijven waren het goede jaren. Nu de melkprijs daalt, wordt dit anders.

Het geitensaldo, de nettowinst minus de buitengewone baten en lasten teruggerekend pér melkgeit, laat dit jaar enorme schommelingen zien. Bij bovengemiddelde bedrijven is dit gemiddeld 374 euro. Het gemiddelde geitensaldo is 197 euro, blijkt uit Rabobank-cijfers. De groep bovengemiddelde bedrijven bestaat uit de 25 procent best presterende bedrijven.

Hogere melkprijs

Opvallend genoeg realiseren de bovengemiddelde bedrijven een hogere melkprijs, die 1,6 cent per kilo hoger ligt dan gemiddelde bedrijven. De omzet en aanwas is echter 0,6 cent kilo lager. Ook hebben bovengemiddelde bedrijven 2,1 cent lagere arbeidskosten per kilo melk, doordat de productieomvang wordt afgestemd op de beschikbare arbeid binnen de familie.

Opvallend genoeg hebben de bovengemiddelde bedrijven veel aandacht voor de gezondheid van de melkgeitenstapel. De veekosten liggen 0,7 cent per kilo lager. Ook de aandacht voor voer is apart, de voerkosten liggen gemiddeld 3,5 cent per kilo lager.

Voervoorziening

Volgens Rabobank-sectorspecialist Gea Bakker-Smit stellen bedrijven met een hoog geitensaldo de gezondheid van de veestapel en de kwaliteit van de voervoorziening dan ook centraal in hun bedrijfsvoering. Hierdoor weten zij hun kostprijs in de hand te houden, hun marge te vergroten en geleidelijke groeistappen te realiseren zonder dat dit ten koste gaat van de technische resultaten, stelt ze.

De Rabobank verwacht voldoende toekomstperspectief voor ondernemers die naast vakmanschap ook omgevingsbewust ondernemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
 • Woensdag
  8° / 7°
  95 %
Meer weer