Recordproductie+drukt+geitenmelkprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Recordproductie drukt geitenmelkprijs

Dit jaar neemt de geitenmelkproductie naar verwachting toe tot een recordhoogte van ruim 300 miljoen kilo. De snelle groei van de geitenmelkproductie zet de Nederlandse melkprijzen onder druk, stelt de Rabobank.

Tussen 2012 en 2016 is de melkproductie in Nederland 35 procent gegroeid tot 293 miljoen kilo geitenmelk per jaar. Op basis van deze trend verwacht de Rabobank de verdere productietoename. Deze snelle groei zet de melkprijzen onder druk, aldus de bank. Lag deze in 2015 tegen de 70 cent,dit jaar komt de gemiddelde melkprijs op 63 cent uit.

Ook het maatschappelijk draagvlak is in het geding. Het aantal melkgeiten in Nederland groeide tussen 2012 en 2016 met 75.000 dieren. Deze groei vond voornamelijk plaats binnen reeds veedichte gebieden in de provincies Noord-Brabant en Gelderland.

Grootste producent

Binnen Europa is Nederland na Frankrijk, Spanje en Griekenland de vierde grootste producent van geitenmelk. Export wordt een steeds belangrijker onderdeel van het verdienmodel voor de Nederlandse sector.

Kaas is het voornaamste exportproduct. Ook verse producten en babyvoeding vormen belangrijke pilaren onder het verdienmodel, vanwege de groeiende vraag voor lactosearme en GMO-vrije producten in Europa, de Verenigde Staten en China. Er is volgens de bank afstemming nodig tussen de schakels in de geitenzuivelketen. Dit is van strategisch belang om verse geitenmelk optimaal te vermarkten en onderscheidend te blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer