Boerenbond+pleit+voor+handhaving+bemestingsregels
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boerenbond pleit voor handhaving bemestingsregels

De Belgische Boerenbond pleit voor consequente handhaving van de bemestingsregelgeving. De gebiedsgerichte aanpak moet behouden blijven.

Vorige week maakte Vlaanderen de resultaten bekend van de MAP-meetnetcampagne 2016-2017. Daaruit blijkt dat er niet overal voldoende vooruitgang werd geboekt tegenover de vorige periode. Boerenbond betreurt dit maar wijst erop dat de onderliggende resultaten aantonen dat de gebiedsgerichte aanpak wel degelijk werkt.

Met het Mestactieplan (MAP) wil Vlaanderen de hoeveelheid nitraat en fosfor verminderen dat vanuit de landbouwpraktijken in oppervlaktewater terechtkomt. MAP 5 loopt van 2015 tot en met 2018. Halverwege de campagne vertaalt het MAO 5-beleid zich nog niet ten volle in de tussentijdse rapportage.

Meetpunten

Jaarlijks worden de tussentijdse resultaten bekendgemaakt aan de hand van meetresultaten, genomen in 760 MAP-meetpunten. Maandelijks worden stalen genomen en geanalyseerd. Wanneer één van die stalen negatief is, kleurt het meetpunt rood.

Vlaanderen maakte vorige week de resultaten bekend van de periode 2016-2017. Daaruit blijkt dat 21 procent van de MAP-meetpunten kleurt rood. Dat betekent dat er geen reductie werd gerealiseerd van het percentage rode MAP-meetpunten.

Vooruitgang

Uit de onderliggende resultaten blijkt wel dat de gebiedsgerichte aanpak werkt. In bepaalde gebieden is er meetbare vooruitgang, in andere genoeg niet. Daarom pleit Boerenbond voor het behoud, en waar nodig, een verfijning van de gebiedsgerichte aanpak en een consequente handhaving van de bemestingsregelgeving.

Ook andere landen schakelen over naar de gebiedsgerichte aanpak omdat ook daar de daling van de nitraatconcentratie in het oppervlakte stagneert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer