LTO+hekelt+selectief+gebruik+cijfers+in+geitendiscussie
Nieuws
© archief

LTO hekelt selectief gebruik cijfers in geitendiscussie

Voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep Geitenhouderij betreurt het dat onderzoeksresultaten selectief worden gebruikt door de provincies Gelderland en Overijssel. Vooral het 'doorvertalen' van Brabantse cijfers door de GGD deugt volgens hem niet.

'Gelderland zou onderzoek hebben gedaan naar de situatie in die provincie. Dit is echter niet het geval, er is een doorvertaling gedaan van het VGO-onderzoek', stelt Tolboom in een brief.

Het onderzoek 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden' (VGO) is uitgevoerd in Midden- en Oost-Brabant en Noord-Limburg. Gemiddeld lopen mensen in Nederland jaarlijks 1,5 procent kans een longontsteking op te lopen. Binnen 1,5 kilometer van de geitenbedrijven in het onderzochte gebied was dit 1,8 procent. In de omgeving van geitenbedrijven worden daarentegen juist minder vaak chronische longziekten gevonden.

Doorrekening

Provincie Gelderland heeft deze cijfers gebruikt om de GGD een doorrekening te laten maken naar de situatie in Gelderland. In navolging van Gelderland gaat Overijssel dat, op verzoek van de Provinciale Staten, ook doen. De resultaten daarvan worden waarschijnlijk in januari bekendgemaakt.

Tolboom vindt dat een slechte zaak. 'De GGD kijkt naar hoeveel mensen er binnen 1,5 kilometer van een geitenbedrijf wonen. Wat zou de genoemde 0,3 procent procent extra longontstekingen betekenen voor het aantal longontstekingen? De conclusie in Gelderland was dat er circa zeshonderd extra gevallen van longontsteking zouden zijn. Of er echt meer longontstekingen zijn geweest, is niet onderzocht. We constateren dat de GGD deze uitkomsten zomaar doorvertaalt. Dat kan echt niet.'

Het is volgens de vakgroepvoorzitter erg onverstandig om de onderzoeken die in Noord-Brabant en Noord-Limburg zijn gedaan, zomaar te vertalen naar Gelderland en Overijssel. 'Hiervoor is het goed het onderzoek daadwerkelijk te herhalen in een ander gebied zonder Q-koortsverleden.'

Tekortkomingen

Tolboom wijst ook op tekortkomingen in het VGO-onderzoek zelf. De onderzoekers geven aan dat er mogelijk een selectiebias is, doordat mensen uit het Q-koortsgebied eerder geneigd zijn om naar de huisarts te stappen en dit eerder aan de aanwezigheid van geiten wordt gekoppeld.

'Er is geen verklaring gevonden voor een verband tussen de aanwezigheid van een geitenbedrijf en een verhoogd risico op longontstekingen. Er zijn in de dierenmonitoringssystemen geen ziekteverwekkers bekend die momenteel heersen in de geitenhouderij die kunnen overspringen op de mens. Dus geen zoönose. Is het dan fijnstof? Nee, geiten verspreiden nauwelijks fijnstof. Een kip verspreidt meer fijnstof dan een geit, tenzij je in een pluimveestal zeer innovatieve techniek toepast om fijnstof te filteren.'

Huisartsengegevens

Het is volgens de vakgroepvoorzitter niet uitgesloten dat op stof van mesthopen ziektekiemen zitten. Maar er zijn ook daar geen ziekteverwekkers gevonden. 'De analyse is gebaseerd op huisartsengegevens, niet op klinisch onderzoek.'

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer