Provincie+nadert+nieuw+kruispunt+over+geiten
Analyse
© Nieuwe Oogst

Provincie nadert nieuw kruispunt over geiten

Over de geitenhouderij is al maanden veel te doen. De relatief kleine sector heeft in diverse provincies en gemeenten al voor debat gezorgd. Na de Q-koortsepidemie tussen 2007 en 2011 is de politiek voorzichtig geworden. Heel voorzichtig.

De uitkomsten van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) dat is uitgevoerd in Noord-Brabant heeft deze voorzichtigheid alleen maar doen toenemen. Dusdanig, dat de provincies Noord-Brabant en Gelderland de sector op slot hebben gezet. Ook veel Gelderse gemeenten voelen er weinig voor om mee te werken aan uitbreiding of nieuwvestiging. Uitbreidingsaanvragen die genomen zijn voor eind augustus kunnen in principe volgens de oude wetgeving behandeld worden.

In de praktijk wordt uitbreiding en nieuwvestiging in diverse gemeenten echter gedwarsboomd. Niet in de laatste plaats door toedoen van actiecomités van bezorgde burgers.

Wie je ook spreekt, iedereen stelt volksgezondheid op één. Jos Tolboom, voorzitter van de landelijke vakgroep Geitenhouderij van LTO, waarschuwde onlangs om vanuit het eigen belang niet blind te zijn voor mogelijke gezondheidsrisico's. Bij Q-koorts dacht iedereen aanvankelijk ook dat het niet waar kon zijn.

Een definitieve groeistop gaat LTO Geitenhouderij veel te ver.

Een definitieve groeistop gaat de belangenorganisatie echter veel te ver. Het blokkeert ook positieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheid en verduurzaming. Een langdurig slot is funest voor de sector, stelt LTO.

De vraag is of de politiek gevoelig is voor zwakke schakels in het onderzoek en de consequenties die de groeistop heeft voor de ontwikkeling van de sector. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) zet het plan in ieder geval door om de groeistop op te nemen in de omgevingsvisie en legt dit voor aan de Provinciale Staten. De vraag is of politieke partijen anders durven te beslissen.

In augustus stond er, politiek gezien, veel druk op de ketel. Het onderzoek uit 'het Q-koortsgebied' was net bekend en er leek een risico te bestaan dat Brabantse geitenhouders wellicht de provinciale grens over zouden steken. In vertrouwelijkheid heeft de gedeputeerde de fractieleiders van de Provinciale Staten bijgepraat en in een besloten vergadering is het voorbereidingsbesluit genomen. Was dit misschien wat te fors?

Inmiddels hebben de provincies Overijssel, Utrecht en Limburg besloten geen groeistop in te voeren. Op basis van dezelfde feiten kunnen provincies dus verschillend beslissen. Moet eerst het slot erop of moet eerst gedegen onderzoek gedaan worden? Dat is de keuze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer