Hulpmiddelen verbeteren efficiëntie stikstof

Voor toepassing in Nederland introduceerde BASF afgelopen seizoen de ureaseremmer Limus en een jaar eerder al de stikstofstabilisator Vizura. Beide hulpmiddelen zorgen voor een verbeterde efficiëntie van de stikstofbemesting.

Hulpmiddelen+verbeteren+effici%C3%ABntie+stikstof
© nieuwe oogst

Dat blijkt uit eerste praktijkervaringen en diverse praktijkproeven, geeft BASF aan. Het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn biedt de komende jaren betrekkelijk weinig ruimte om in gewassen meer stikstof te gebruiken. Met name op de zuidoostelijke zand- en lössgronden blijkt al langer dat de maximale aanvoer nog altijd duidelijk onder het landbouwkundig optimum ligt. Maar ook op kleigronden stellen bemestingsspecialisten dat in het actieprogramma onvoldoende rekening gehouden wordt met de gestegen gewasopbrengsten.

Voor gewastelers betekent het dat de mineralen die ze wel mogen aanvoeren optimaal benut worden. Voor een betere stikstofmanagement introduceerde agrochemieconcern BASF afgelopen twee jaar in Nederland twee nieuwe hulpmiddelen. Het product Vizura kan worden toegevoegd aan drijfmest voor een verhoogde efficiëntie van de stikstof. Limus zorgt ervoor dat van ureumbevattende meststoffen 50 tot 75 procent minder stikstof verloren gaat.

Ureaseremmer

Limus is een zogeheten ureaseremmer. De werking betreft het vertraagd omzetten van ureum in de voor de plant opneembare ammoniumvorm. Voor dit omzettingsproces is het enzym urease verantwoordelijk. Als de omzetting te snel plaatsvindt door bijvoorbeeld weersomstandigheden dan kan een groot deel van de stikstof in ureum verloren gaan in de vorm van ammoniakgas.

Technische adviseur Guus Bergmans van BASF legt uit dat Limus een verbeterde ureaseremmer is met twee werkzame bestanddelen en daardoor een breder werkingsspectrum. 'Met een speciaal ontworpen testkit kunnen we na het toepassen van ureum meten in welke mate ammoniak uit de bodem vrijkomt. Daaruit blijkt dat ureum in combinatie met Limus ook na 72 uur nauwelijks uitstoot van ammoniakgas geeft en aanzienlijk beter scoort dan de enkelvoudig werkende ureaseremmers.'

Internationale proeven laten zien dat Limus met name in wintertarwe opbrengstverhogingen geeft die oplopen van 3,6 tot meer dan 10 procent. Het hulpmiddel kan als Limus CL gemengd worden met vloeibare ureummeststoffen, zoals Urean en NTS. Voor ureumkorrels is Limus Yellow beschikbaar.

Duurwerking drijfmest

Naast de verliezen van stikstofmineralen vanuit kunstmest is Vizura als toevoegmiddel vooral bedoeld om de duurwerking van drijfmest te verlengen en om de uitspoeling van nitraat te beperken. BASF typeert het product als een stikstofstabilisator ofwel een nitrificatieremmer.

In de drijfmest vertraagt Vizura de omzetting van ammoniak naar nitraat. Bergmans legt uit dat door de toevoeging gewassen afhankelijk van de bodemtemperatuur drie tot tien weken langer kunnen profiteren van ammoniumstikstof uit drijfmest.

Naast uitspoeling van nitraat heeft Vizura ook een positieve invloed op de emissie van de broeikasgas lachgas (N2O) uit drijfmest. Deze emissiebeperking bedraagt tot 50 procent en dat komt overeen met 0,5 tot 1 kilo zuivere stikstof per hectare. 'Belangrijke neveneffect is dat ammoniumstikstof in de bodem ervoor zorgt dat andere mineralen, waaronder met name fosfaat, beter door de planten worden opgenomen', aldus Bergmans.

Betere beginontwikkeling

In proeven en ook in de praktijk heeft BASF met Vizura positieve resultaten behaald. In mais en gras worden volgens de gegevens van Bergmans behoorlijke opbrengsteffecten gemeten, vooral door een betere beginontwikkeling van gewassen. 'Ook van aardappelen is bekend vanuit Nederlandse proeven dat het toevoegen van nitrificatieremmers zorgt voor meeropbrengsten die oplopen van 2 tot 6 procent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer