Natuurmonumenten+vreest+schade+stikstof
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Natuurmonumenten vreest schade stikstof

Zo'n 40 procent van de natuur ondervindt in 2030 schade van stikstof. Dat meldt Natuurmonumenten naar aanleiding van het rapport over de verwachte trends in de uitstoot van schadelijke stoffen dat het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag publiceerde.

Natuurmonumenten is het niet eens met de optimistische toon van het RIVM-rapport dat in 2030 een daling van de stikstofdepositie van 14 procent voorziet. 'Op honderden plekken in Nederland wordt de doelstelling voor stikstof in 2020 en 2030 niet gehaald. Het gaat dus niet beter, maar slechter', aldus Natuurmonumenten.

Onbalans

Volgens de natuurorganisatie heeft de natuur zwaar te lijden door een teveel aan stikstof, veroorzaakt door landbouw, industrie en verkeer. 'Stikstof is een voedingsstof voor planten, maar te veel stikstof zorgt voor onbalans in het voedselaanbod voor planten. Bepaalde plantensoorten, zoals brandnetels, gaan door veel stikstof extra hard groeien, waardoor ze andere soorten – zoals de orchidee – verdringen. Dieren die afhankelijk zijn van deze verdrongen planten verdwijnen daardoor ook.'

Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat door stikstofdepositie in de bossen kalkgebrek in de bodem ontstaat, meldt Natuurmonumenten verder. Hierdoor komt een deel van de mezeneieren niet meer uit en blijken mezenkuikentjes hun botten te breken. 'Als we niks doen, sterven er plantensoorten uit, en daarmee de dieren die daarbij horen. We verliezen daarmee onze grote soortenrijkdom in onze natuurgebieden', stelt de organisatie.

Drinkwater

'De impact van het stikstofoverschot is bovendien niet alleen groot op de natuur. Ook voor de mens heeft het ernstige gevolgen voor de gezondheid. Stikstof slaat neer, trekt in de grond en sijpelt zo door in ons grondwater, waardoor het veel moeilijker wordt om veilig drinkwater te leveren', waarschuwt Natuurmonumenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer