DLV verwacht lager stikstofvoordeel BEX

DLV Advies verwacht dat melkveehouders in 2017 gemiddeld lagere voordelen voor stikstof halen dan in 2016 het geval was.

DLV+verwacht+lager+stikstofvoordeel+BEX
© Koen van Wijk

Dat blijkt uit een analyse van de BEX-prognoses die DLV Advies maakte voor haar klanten. In 2016 werd er een gemiddeld voordeel van 9 procent gehaald ten opzichte van de forfaitaire normen, terwijl de verwachting voor dit jaar uitkomt op een voordeel van circa 7 procent.

Volgens DLV Advies is dit lagere voordeel gedeeltelijk te verklaren door een veranderde rekenmethodiek. Hierdoor komt een bedrijf met dezelfde uitgangspunten in 2017 sowieso lager uit dan in 2016.

Meer eiwit gevoerd

Een andere verklaring is dat veehouders, vanwege de hogere melkprijs, relatief meer eiwit hebben gevoerd om de melkgift op te drijven en daardoor op bedrijfsniveau per saldo niet verder te dalen door het fosfaatreductieplan.

Ook kan het mee spelen dat veehouder meer eiwit (soja) hebben gevoerd om de trage voorjaarskuilen van 2016 (die voornamelijk dit jaar gevoerd zijn) te compenseren.

Fosfaat

Het gemiddelde fosfaatvoordeel in 2016 was 14 procent. Volgens de prognose komt het voordeel dit jaar uit rond 17 procent. Dit is te verklaren doordat het fosfaatgehalte in het totale rantsoen dit jaar lager ligt dan vorig jaar. Dit komt voornamelijk door het lagere gehalte fosfor in krachtvoer. Ook het gehalte fosfor in kuilgras is lager dan in 2016.

Marc Strikkeling, adviseur rundvee, ziet een grote spreiding tussen bedrijven vergeleken met 2016. 'Het is daarom raadzaam om nu een BEX-prognose te maken. Wellicht valt het fosfaatvoordeel ook hoger uit dan de ondernemer verwacht had en hoeft hij dit jaar minder VVO's te kopen óf valt het stikstofvoordeel tegen en kan de ondernemer wellicht nog tijdig bijsturen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer